Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

70 на сто от собствениците на хотели очакват вълна от фалити до края на годината. Едва 30% пък са оптимистите за перспективите пред бизнеса си за следващите шест месеца. Делът на песимистите е 55%, а 15% не могат да преценят.  Това сочи национално представително допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), съобщават от Monitor.bg.

Заради опасността от нови административни забрани от кадрите в хотелите масово започват да се преориентират към други бизнеси или емиграция. Цели 90% от попълнилите анкетата

очакват сериозна липса на кадри в хотелите 

в близко бъдеще, при едва 10 на сто, които са на мнение, че няма да имат проблем с намирането на персонал. Въпреки негативните нагласи на някои обаче 60% от хотелиерите са уверени, че ще успеят да запазят ключовите си служители. Една четвърт от тях не са убедени, че ще се справят, а 12 на сто все още не могат да преценят, пише Инвестор.

Във връзка с овладяването на пандемията от бранша дават ниска оценка на управляващите. Едва 3,7% от респондентите определят мерките за справянето с пандемията като „адекватни и навременни“. 44% смятат, че те са прекалено рестриктивни, докато 33% са на мнение, че мерките са прекалено либерални и закъснели.

На въпрос доколко правителствените мерки като 60/40 успяват да компенсират спада в приходите, причинен от пандемията, над половината от хотелиерите са категорични, че въпросните мерки не могат да компенсират загубите, а 39% са на мнение, че те „горе-долу компенсират“. Почти 80 на сто от хотелския бизнес е на мнение, че правителствените мерки са „хаотични и неуспешни“ и само 20% от респондентите ги определят като „отчасти успешни“.

7 от 10 участници в анкетата не очакват промяна

на ситуацията и след изборите. 

Според тях най-важното, което трябва да се случи в близките месеци, е да се планира и реализира маркетинг на дестинацията на международно, национално и регионално ниво. Анкетираните посочват още отпадането на тестването и карантината в генериращите за туризма ни пазари – близо 20 на сто, отмяната на всички ограничения за работата на хотелите -12,2%, нуждата от обединение на бранша получава същата подкрепа. Масовата ваксинация и редуцирането или опрощаването на данък сгради и такса смет за периодите, през които хотелите не са работили, застава на последно място с 8,5%. 

6 от 10 представителите на бизнеса,  смятат, че възстановяването до предепидемичните нива ще отнеме между 3 и 5 години. 26,5% посочват като по-вероятен отговор – до две години, а около 10 на сто предвиждат, че ще са необходими поне пет години.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *