Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Рискът от настъпване на страничен ефект от ваксина е по-минимален отколкото опасността от заразяване.

Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков във връзка с предупреждението от Европейската комисия по лекарската (ЕМА), че препаратът на АстраЗенека може да доведе до тромбози. Във Великобритания ваксината не се препоръчва за лица под 30-годишна възраст.

Риск за настъпване на толкова рядък страничен ефект е 1:1 000 000. 1:200 обаче е рискът от заразяване и смърт от коронавирус, отбеляза епидемиологът.

Той застава зад мнението, че ползвата от ваксината е голяма. И посочи, че неговото семейство се е ваксинирало с АстраЗенека.

„Хората имат ирационален подход при оценка на риска. Понеже за този страничен ефект се говори много, това може да откаже хората. Но рискът в България от COVID в момента е висок. Постепенно ще се върви към препоръчване и прилагане на ваксината при по-възрастни хора и предимно мъже. Няма данни, че тромбозата е причинно-следствена, вижда се, че има корелация между двете“, обясни още д-р Марков.

Д-р Марков обясни още, че ваксината най-вече гарантира тежко протичане на заболяването с фатален край. С поставена ваксина разболяването е възможно. 

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *