Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

След 20 минутната почивка, новото 45-oто Народно събрание трябва да избере шеф на парламента.

Преди това обаче депутатите приемат самите процедурни правила, по които това трябва да стане.

“Уважаеми колеги, от името на ГЕРБ, ние ще направим една промяна в начина на гласуване, както е предложено в проекта за решение и се състои в следното:

Предлагаме в точка 2 гласуването вместо да е явно с вдигане на ръка, да бъде със ставане от място при поименно извикване по азбучен ред от място с отговор “да”, “не” и “въздържал се”.”

Това предложи депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

По този начин ще стане ясна жаждата за власт.

ГЕРБ беше предложил миналия мандат кадрови парламент в знак на добра воля. Парламентаризмът е над всичко и колкото и да не се харесваме, трябва да имаме добра парламентарна традиция. През 2013 година ГЕРБ не успяхме да излъчим народен представител, защото някой не спази тази традиция. Затова нека знаем поименно кой се определя като опозиция и кой като управляващ, категоричен бе Ненков.

След него към трибуната се запъти Татяна Дончева от “Изправи се. Мутри вън”. 

“Позволете ми да направя обратното процедурно предложение. Все се касае за явно гласуване. Явното гласуване с вдигане на ръка и ставане от място, назоваване на името е все явно гласуване, което позволява да видите, който ви трябва, как гласува. Дали ще го видим за 5 минути или за 15 минути, вие решавате. Аз мога да ви кажа от сега, че кандидатът на ГЕРБ ще получи само гласовете на ГЕРБ. Затова, тъй като вие не предлагате тайно гласуване, правя обратно процедурно предложение, да се придържаме към проекта за решение”, каза тя. 

“Това е първо заседание на парламента и начина по който целим да видим е това – нямаме система да отчетем как гласуват групите и какво е мнозинството. То избира председателя на парламента. Не цели да удължи заседанието, а цели да видим кое е парламентарното мнозинство и кой влиза в него. Нали всички се обявявате за прозрачност – това е прозрачността”, контрира Биков. 

Татяна Дончева отново се върна на трибуната и категорично заяви: 

“Изказването на колегата Биков нямаше нищо общо с процедурата. Няма нужда се правим толкова вещи и да се изпитваме по процедура на дребно. Няма кой да ви позволи от трибуната на парламента, наричайки процедура по водене, да си говорите всичко. Ясно е какво ще бъде мнозинството, то ще бъде мнозинство на промяната. Да не губим време, на езика на шаха се казва “цун цан”. Всичко е решено.”

В крайна сметка педложенито на ГЕРБ бе отхвърлено. 

ГЕРБ-СДС предлага Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, обяви официално от трибуната в пленарната зала председателят на групата Десислава Атанасова.

“Благодаря за прекрасната кърджалийска представителка”, иронизира зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов и обяви кандидатурата на юриста от “Има такъв народ” Ива Митева Йорданова-Рупчева. Йорданов изчете и биографията й, като акцентира, че тя е преминала всички стъпала в администрацията на Народното събрание. Досега Ива Митева бе шеф на правната дирекция на парламента.

Функцията на председател на парламента не е да служи като срамно смокиново листо за властта, обяви адвокат Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!” и обясни, че ще подкрепят предложението на “Има такъв народ”.

Това предизвика Вежди Рашидов от ГЕРБ, който поиска от председателстващата заседанието Мика Зайкова да не допуска използването на квалификации от парламентарната трибуна, давайки за пример и израза мутри. Квалификации срещу една дама е вулгарно, критикува той.

Да не си разменяме обиди и да се превръщаме в пазар, призова Зайкова.

Има ли “против”, попита водещата заседанието Мика Зайкова. Но като не видя вдигнати ръце попита: всички ли сте “за” и взе да се смее. 75 бяха “въздържал се”, това са депутатите от ГЕРБ. 

Други кандидатури за председател на НС не бяха издигнати. Предстои поименно гласуване.

За кандидатурата на Ива Митева-Рупчева гласуваха 160 гласа “за”, “против” няма, 74 души са се въздържали.

Гласове по групи:  ГЕРБ – 75 “въздържали се”  Има такъв народ – 48 “за”  БСП – 42 “за” Изправи се,мутри вън” – 14 “за” ДБ – 27 “за” ДПС – 29 “за”.

“За” Караянчева гласуваха 74 в залата и 1 онлайн. “Против” гласуваха 162 народни представители.

Така Ива Митева Рупчева е избрания председател на 45-то Народно събрание. 

image

След качването си на трибуната, Рупчева заяви:

“С голямо вълнение заставам пред вас от тази трибуна с доверието, което ми оказвате. Да отговорим на предизвикателствата в тази усложнена реалност. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказаните парламентаристи, да добавим енергията и младостта на новоизбраните депутати.”

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *