Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Защо решихте да направите този пътеводител?

– Миналата година за дипломната си работа исках да създам пътеводител на София с мои фотографии, които се откъсват и стават на пощенски картички. Тогава направих проучване и не намерих подобно издание да е било правено за софийските галерии. Принтирах малък тираж, получи се експресивно, интересно, приятелите ми го харесаха. Тогава се запалих по идеята да създам такъв пътеводител за галериите, който да е достъпен за широката публика. В София има много галерии и художници, има развиваща се сцена за съвременно изкуство, по наши стандарти, разбира се. Но ако човек не се интересува, не следи какво се случва, тази сцена остава скрита от него. И си представих, че ще е хубаво да има издание, което казва на хората: „Ето, в тези галерии можете да видите това и това.“ По-късно се появи възможност чрез Национален фонд „Култура“ това да се реализира.

С какво този пътеводител е по-различен от другите и според Вас нужен ли е в джоба на всеки посетител из София?

– Животът на пътеводителите е кратък – употребяват се по предназначение, за справка, и после биват забравени. Best Regarts from Sofia може да се използва като обикновен пътеводител – да се прочете нужната информация, да се добие визуална представа за включените галерии, да се локализират на картата, за да се посетят и т.н. Но животът на изданието не спира до тук. Страниците са перфорирани и илюстрациите представляват пощенски картички, които могат да бъдат откъснати и изпратени на приятел като препоръка, или пък запазени за спомен. Това го превръща в рядко срещано издание с добавена стойност, придава му някакъв сантимент. И преживяването с него може да бъде лично.

Според Вас галериите имат ли бъдеще, или ще продължат да бъдат празни през повечето време?

– Мисля, че интересът към културата, не само към галериите, а изобщо, ще нараства в бъдеще. Това е защото границите между развлекателната индустрия, културата и изкуството все повече се размиват.

Младите хора интересуват ли се от изкуството, което е представено в тях?

– Не знам как е на запад, но у нас има някакъв предразсъдък, че изкуството е нещо елитарно, достъпно само за определени хора. Едва ли не трябва да си някакъв интелектуалец, че да посетиш изложба. И въпреки че активно се твори и художниците излагат нови произведения непрекъснато, галериите според мен остават някак си недостъпни за широка част от младите хора, поне за местните. Не знам дали това е от липса на интерес или някъде комуникацията не се осъществява както трябва.

Как можем да привлечем повече млади да се интересуват от изкуството?

– Мисля, че младите се интересуват повече от това кое е модерно. Ако изкуството е обвързано с някаква мода, някой т.нар. trend, ще има интерес. Например инсталациите на Яйои Кусама с безкрайните огледала бяха супер нашумели и всички ходеха в музеите, където са изложени, за да си направят снимка с тези произведения. Тоест ако целта е да се привлекат младите, е много лесно – превръщаш изкуството в шоу, в забавление. Но по-скоро е важно да се възпитава по-дълбок интерес.

Пътеводител показва галериите на София в пощенски картички

– Best Regarts from Sofia е първият по рода си културен пътеводител на галериите в София в пощенски картички. Двуезичното издание, което излиза от печат този месец, е насочено както към местни жители, така и към посетители на столицата и представя 11 галерии, които са неотменна част от артистичния пейзаж на София. От световни гении като Роден и Пикасо, до български художници като Владимир Димитров – Майстора и Генко Генков, или пък талантливи съвременни артисти – всичко това може да бъде открито из софийската сцена за изкуство. Best Regarts from Sofia отвежда публиката на своеобразно пътешествие из тази сцена, като им оставя подарък от всяко посетено място.  Страниците на пътеводителя, всяка от които представя отделна галерия в столицата, са перфорирани и представляват пощенски картички, които могат да бъдат откъснати и изпратени на приятел като препоръка, или пък запазени за спомен.

Изданието се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *