Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Година по-късно темата с копонавирусната пандемия продължава да е смущващо актуална. Как да различим симптомите на Covid-19 и тези на пролетната алергия, преди да изпаднем в паника? Имат ли общо ваксините с алергичните състояния и как да се ориентираме в разпопосочните сигнали, които получаваме на тема ваксини? Тези въпроси днес Dir.bg отправя към проф. Георги Христов – един от водещите специалисти по алергология и клинична имунология.

И тъй като началато на пролетта носи със себе си и обичайните алергии, сенна хрема и други “сезонни екстри”, водещата Рени бърза да го попита по какво си приличат и по какво се различават симптомите на пролетните алергии и коронавирусната инфекция.

По думите на проф. Христов в тази година няма нищо обичайно. Точно както и миналата. “Нещата са необичайни – времето, климата, които определят как растенията отделят полени. По това време на годината продължаваме да сме засегнати от една вирусна инфекция, което е необичайно за пролетните месеци. Проявите на сенната хрема, на пролетните алергии, много наподобяват вирусните инфекции и това не е нищо чудно, но ние, лекарите, лесно можем да различим тези състояния.

Най-добрият съвет към вашите зретели е да не изпадат в паника и да потърсят лекар. Нека не се опитват сами да намерят тези разлики, но все пак да ги кажем:

Както при вирусните инфекции, така и при сенната хрема, носът сърби, тече, има запушване; очите могат да се зачервят, да сълзят. За разлика от вирусните инфекции обаче, при пролетните алергии нямаме повишена температура, нямаме главоболие, болки по мускулите и ставите, няма отпадналост”. 

При всеки конкретен пациент нещата са индивидуални и по-сложни, затова професорът апелира да се обръщаме към специалисти, а не да се занимаваме със самолечение, “една съседка каза” и “Интернет-диагностика”.

“Важно е дали оплакванията на пациента са необичайни за него или са се проявявали и друг път. Всички тези фактори се вземат предвид, преценяват се. За това ни помагат и едно бързо изследване с антигенен тест, PCR или серология, които много бързо ни подксазват за какво става дума.

Не бива да забравяме обаче, че е възможно и съчетание – да имаме проява и на алергия, и на ковид. Тези неща са възможни и тогава става по-сложно. Но такива са нещата в медицината”, казва професор Христов и пак подчертава, че е от особена важност човек да се обърне към специалист, за да не взима грешни решения.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *