Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас
Stony Brook, NY; Stony Brook University: Helmut Norpoth

Политологът Хелмът Норпот всяка седмица провежда разговори в медиите, за да коментира предстоящите президентски избори. Защо е този интерес? През 2016 той беше един от експертите, който предвиди крайния резултат на президентските избори в САЩ.

Професорът от катедрата по политически науки на Стоуни Брук се радва на забележителен успех в прогнозирането на избори, базирани на неговия Първичен модел. Той представлява статистическа репрезентация на президентските състезания в САЩ, основана на данни от повече от век.

За тази година, той отново предвижда победа за Тръмп, като дава на настоящия президент 90% шанс да бъде преизбран с огромна преднина, твърдение, противоречащо на настоящите анкети.

Първичният модел е успял успешно да предвиди 5 от последните 6 президентски избори и когато се добави към предишни избори, той успява да предвиди 25 от последните 27, като греши само за изборите през 2000 г., в които Буш надви Ал Гор и през 1960, в които Кенеди надви Никсън – два невероятно близки и оспорвани вота, опетнени от твърдения за неточности при гласуването.

Норпот започнал да работи върху своя модел след президентските избори през 1992, като го поставя за пръв път на тест през 1996 г.

„Моята първа прогноза беше през 1996 година, когато Бил Клинтън бе преизбран за втори мандат.“ -казва той. „Да предвидя победата на Клинтън бе сметнато за лудост, тъй като той не се представи добре в първия си мандат.“

Норпот, който преподава в Стоуни Брук от 1979 г., правилно предвижда победата на Клинтън, използвайки опростена и по-ранна версия на неговия модел. Той ще развие своя модел през следващите години, продължителна еволюция, която продължава и днес. Все пак, една ключова единица е била от значение за него още в ранните етапи – значението на ранните президентски избори – остава част от Първичния модел.

След изборите през 2008 г., на които Барак Обама спечели номинацията, а след това и изборите, въпреки че не успя да спечели първичните в Ню Хемпшир, Норпот разширява обхвата на първичните избори, за да включи и първичните в Южна Каролина.

„Но това е. Фокусирам се върху ранните първични избори и начинът, по който кандидатите се представят в тези ранни състезания. Това е много добра предпоставка и водещ индикатор за това какво може да очакваме през Ноември.“ – заяви Норпот.

Той отбелязва, че фокусът върху първичните избори е ключовата разлика между неговия модел и този на другите.

„Всичко е свързано с първичните избори, които са истинско състезание за електорат и гласовете се преброяват и извеждат в таблица. Аз също използвам истински числа, като резултати от предишни избори, които показват дали махалото се люлее надалеч или към партията в Белия дом. Това е нещо, което лежи и на истински изборни резултати, а не на анкета, основана на мнение.“ – каза той.

За разлика от много други прогнози, изчислението на Норпот не взема под внимание рейтинга на одобрение. Той твърди: „Това са анкетни числа. Не използвам такива. Мисля че първичното представителство на стоящия президент често е помощник за това, но аз не използвам никаква анкетна информация или информация, основана на лично мнение.“

В светлината на тази информация, политологът заяви, че изобщо не е бил изненадан че моделът му е дал високи шансове за победа на Тръмп. Той казва: „Когато погледнах към Ню Хемпшир и видях, че Доналд Тръмп има 85% от гласовете, а най-близкият негов противник е Бил Уелд с 10%, бях напълно сигурен, че моделът ми ще познае. Ако Тръмп бе взел само 55% и опонентът 40%, то тогава може би нямаше да предвидя, че Тръмп ще има шанс да победи. Може би това ще зависи от другата страна също.“

За Демократите Норпот каза, че огромният брой кандидати и тяхната неспособността на всеки от тях за бърз старт може да са обрекли партията още от самото начало: „Хората забравиха как се справи Джо Байдън в Ню Хемпшир. Той беше ужасен. Взе 8,4% от вота, което е невероятно за кандидат с каквито и да било стремежи да бъде президент“.

И така. Имаше ли нещо, което някой от демократите да направи, за да влезе в по-добра позиция или беше избор на Тръмп за това дали да спечели или загуби?

Норпот отговаря: „Това, което трябваше да направят демократите, ако наистина бяха сериозни за това да победят Тръмп, бе да се обединят около един кандидат от началото и да не водят продължителна битка, в която хора пострадаха. Те трябваше да изберат една личност и останалите да се примирят. Това е единственият начин, по който мога да видя моя модел да работи в тяхна полза“.

Норпот, чийто проучвания за първичните избори достигат чак до 1912 г., е сигурен относно математиката зад неговия модел. Докато някои вероятно очакват необичайни обстоятелства (например пандемията, гражданското неподчинение, породено от смъртта на Джордж Флойд) да имат негативен ефект върху изборните резултати, Норпот твърди, че тези кризи не заемат отношение към неговата прогноза. Той казва: „Моята прогноза е това, което аз наричам „безусловен фина“. Това не се променя. Тя е математически модел, базиран върху нещата, които са се случили. Президентските избори през 2016 се случиха, първичните резултати са тук. Мога да добавя резултатите на още първични избори, но дори тези числа са се случили и не могат да се променят“.

Норпот широко се подиграва на аргумента, че президентството на Тръмп е широко описано като „различно от всяко предишно президенство“. Неговият коментар за това е: „Всеки президент е уникален и аз мисля, че хората малко се увличат в това описание. Обама беше първият черен президент. Това не е ли уникално? Ако Хилари Клинтън бе спечелила през 2016, тя щеше да бъде първата жена президент. Това не е ли уникално? Аз гарантирам, че Тръмп е специален характер по много начини, но мисля, че също сме склонни да преувеличаваме“.


Една промяна на модела, която Норпот е направил за предстоящите избори, бе да се съсредоточи върху Изборната колегия: „Сега прогнозирам направо в изборната колегия. Никога досега не съм правил това, но направих корекция, поради несъответствието, което имахме през 2016 г., и съм готов да видя Тръмп отново да загуби популярния вот, така че тази прогноза се отнася изцяло за гласовете на електората.“

Политологът твърди, че макар да успява да не се свързва емоционално с тези проекции, реакциите на неговите проекции са понякога емоционални.

Той казва: „Получавам много реакции и получавам много поща. Някои от коментарите са непечатни. Получавам обратна реакция и то от хора, чиито мнения ценя, от мои приятели. Мога да кажа, че на някои хора им е трудно. Така че има емоционална част.“ – той добавя, че в основата е само математиката: „Всички смятат, че Тръмп ще пламне и тук предсказвам с почти пълна сигурност, че ще спечели. Изглежда лудо, но не е“.

25 от последните 27 президентски избори в САЩ могат да гарантират това.

Източник: Stony Brook University News

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *