Няма нищо по-хубаво от топла супа в студен зимен ден. Ето няколко начина да разнообразим традиционните български рецепти за супи с креативност, за да създадем още повече уют и топлота в дома.
- Супа от агнешко месо
- Необходими продукти:
500 гр агнешко месо
1 връзка пресен лук
3 с.л. ориз
пресен джоджен
сол
10 гр масло
2 яйца
1 с.л. брашно
1 ч кисело мляко
магданоз
- Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на парчета и го слагаме да ври в тенджера за около 20-30 минути. Добавяме лука, ориза и солта, масло и джоджена. Вари се още 10 минути. Застройваме супата: двете яйца се разбиват заедно с брашното, киселото мляко. Слагаме в тенджера да заври. Слагаме по малко от бульона на супата и бъркаме постоянно. Щом заври, изсипваме застройката в супата. Супата се предлага със ситно нарязан магданоз.
2. Телешка супа
- Необходими продукти:
300 гр телешко месо
15 гр масло
1 глава лук
150 гр моркови
100 гр гъби
200 гр пресен грах
- Начин на приготвяне:
Нарязваме месото и го слагаме в тенджера с маслото да се пържи. Нарязваме зеленчуците и ги прибавяме. Посоляваме, разбъркваме и добавяме 500 мл вода и оставяме да заври около 30-45 минути. В подсолена вода се добавя граха да се свари 15 минути. Изцеждаме го от водата и га намачкваме на пюре. Добавяме пюрето към супата и оставяме да ври още 10 минути на по-слаб огън.
3. Супа от заек
- Необходими продукти:
500 гр заешко месо
1 глава лук
1 целина
2 моркова
3 стръка магданоз
10 зрънца черен пипер
3 домата
30 гр масло
Крутони
- Начин на приготвяне:
Нарязваме месото и го слагаме да заври във вода със сол. Добавяме нарязаните зеленчуци. След 20 минути варене добавяме доматите и маслото, доваряваме още 10 минути. Сервираме с крутони.
Източник: Actualno.com