Има много народни рецепти за изтрезняване, когато прекалим с почерпката, но на практика много от тях не работят или поне не винаги. Ако просто си изпил една ракия в повече, това не е проблем, но може да стане такъв ако ситуацията клони към алкохолно натравяне. Ново проучване показва, че можем да постигнем изненадващи резултати чрез контролирано дълбоко дишане.
Около 3 милиона души умират всяка година от причини, свързани с алкохола. В много случаи това е свързано с дългосрочно прекомерно потребление, но в някои случаи е следствие от еднократна екстремна консумация, когато болничните заведения са били недостъпни.
Д-р Джоузеф Фишър от Университетската здравна мрежа на Канада отбеляза, че след като етанолът достигне кръвта, 90 процента се изчиства чрез метаболизиране в черния дроб, орган, който не може да побърза. Освен диализа, всичко, което в момента може да се направи за човек с опасно високо ниво на алкохол в кръвта, е да се лекуват симптомите, например, като се гарантира, че те получават достатъчно кислород до мозъка.
Останалите 10 процента от елиминирането на алкохола става през бъбреците и белите дробове. Последното е причината тестовете за дишане да разкриват концентрации на алкохол в кръвта и можем да кажем, че някой е пил, усещайки въздуха, който издишва. Фишър и колегите се чудеха дали по-дълбокото и бързо дишане може да преработи алкохола по-бързо. Идеята е използвана за премахване на вредни примеси от кръв като въглероден окис, придобити по по-малко забавни начини.
Екипът разкрива, че идеята работи, но е необходима известна помощ. „Не можете просто да хипервентилирате, защото след минута или две ще се почувствате замаяни и ще изпаднете в безсъзнание“, посочи Фишър в изявление.
Въпреки всички вреди, причинени от въглеродния диоксид в атмосферата, той играе жизненоважна роля в кръвния поток и дишането твърде бързо го изхвърля, заедно с етанола. Затова ако изтръпването на крайниците и световъртежът не спрат прекомерното дишане, припадъкът ще го направи.
Д-р Фишър и неговият екип създадоха устройство, което улавя част от издишания CO2 и го връща в тялото при вдишване, като по този начин поддържа оптимални нива на газ в кръвния поток, докато алкохолът постоянно се елиминира. „Това е много елементарно, нискотехнологично устройство, което може да се направи навсякъде по света: не се изисква електроника, не се изискват компютри или филтри“, д-р Фишър. „Почти необяснимо е защо не е направено още преди десетилетия.“
Засега контролната групата от проби на екипа е ограничена до петима здрави мъже с концентрация на алкохол в кръвта около 0,1%. Малко вероятно е да бъде опасно, освен ако не седите зад волана на автомобил или работите с машини. Колко добре ще работи в клинични условия, предстои да разберем, тъй като хората, които са достатъчно пияни, за да бъдат в опасност, може да не следват инструкциите. Независимо от това, тези, които са участвали в проучването, са успели да увеличат елиминирането на етанол три пъти. Участниците намираха процеса за скучен, но не и неудобен. Ако не друго, устройството на Фишър може да бъде полезно за онези, които трябва да се отрезвят бързо след почерпка.