Ядките са изключително полезни, но при условие, че знаем как да ги консумираме правилно. Те са като бобовите растения и ценните вещества в тях могат да се усвоят само при определени условия. В случая предварителното накисване е от съществено значение, предаде News.bg.
Съдържащите се в ядките инхибитори изпълняват функцията на броня, предотвратяваща покълването им в процес на растежа. Може да се каже, че това е един брилянтен механизъм, измислен от природата.
В телата ни тези вещества действат като ензимни инхибитори, компрометирайки не само храносмилане, но и нашето здраве като цяло. В ядките се съдържат и други антихранителни вещества като фитати, оказващи негативно влияние върху усвояването на минерали като желязо, калций, мед, цинк и магнезий.
Предварителното накисване създава идеалните условия за тяхното покълването и същевременно неутрализира тези антихранителни вещества и ензимни инхибитори. В резултат ядките стават по-лесно смилаеми и ни доставят пълния спектър от полезни вещества, съдържащи се в тях.
При накисването на ядките важи общото правило, че колкото по-твърди са те, толкова по-дълъг трябва да е периодът, в който престояват във водата.
– Бадемите, шамфъстъците и лешниците се нуждаят от поне 8 часа киснене.
– Високото съдържание на мазнини в пекана, орехите и бразилския орех определя по-кратката продължителност на киснене.
– Ядките, на които е необходимо, най-кратко накисване са кашу, макадамия и кедрови ядки. Те са с най-високо съдържание на мазнини и изискват само от 2 до 4 часа киснене. В никакъв случай не ги киснете за повече от 4 часа, защото това води до пълното разграждане на полезните мазнини в тях.
Какво печелите, ако накисвате ядките?
– По-добро храносмилане и усвояване на повече полезни вещества
– Накисването на суровите ядки в топла подкиселена или подсолена вода симулира идеалните условия за покълване и неутрализира ензимните инхибитори. Това води до активиране на пълния хранителен потенциал в тях. Витамините А, С и В дават необходимия тласък протеините за освобождаване на живи ензими, които насърчават храносмилателните процеси.
– Подобрен вкус и текстура