На Бъдни вечер на трапезата в Родопите се поставя Коледица – меден съд, пълен със сурови зърнени храни и свещ, символ на изобилието в дома.
В миналото в Средноорловските селища обредната трапеза за Бъдни вечер се нарежда върху чиста и нова кърпа, постлана върху пода.
Ястията са постни – сарми, варен фасул, царевица или пшеница, подсладени със сусам и орехи и така наречения кешкек.
На трапезата се слагат още сушени плодове, орехи, чесън и стафиди. Особено място заема хлябът, който се отличава със своята богата пластична украса.
Сред преобладаващите елементи се открояват: кръст, кръгове, орнаменти, символизиращи труда на селяните, както и типичните за Средните Родопи печати от просфорник. Специални хлябове се приготвят за даряване на коледарите.
В средата на бъднивечерската трапеза се слага и кесията на чорбаджията, за да се множат парите в нея през следващата година.
В съвремието ни традицията е надградена, но ястията остават постни: