Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празникът е наричан от народа Никулден.
Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите, морските специалисти (капитани, инженери, докери, боцмани и др.), банките и банкерите.
Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари.
През целия си живот Свети Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата.
Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат.
Подрежда се празнична трапеза.
На нея задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.
Култът към Свети Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи.
В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница.
На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.
На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден става разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Николай.
Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.
В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай –
Коло, Кольо, Колчо, Нена, Ненко, Нено, Ненчо, Нико, Никоела, Никол, Никола, Николай, Николет, Николета, Николина, Нина, Нино, Ника, Нико, Никола, Никулина.
На празника, за да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени предварително.
Ето и пет невероятни рецепти за шаран, който може да поднесете на днешната празнична трапеза:
Никулденски рибник
Рибникът – шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.
Необходими продукти за 6 порции:
1 голям шаран
1 ч. ч. орехи
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
1 връзка магданоз
2 кисели краставички, нарязани на ситно
1 ч. л. доматено пюре
сол и пипер на вкус
за кората:
500 г брашно
1 ч. л. сол
250 мл вода
100 г топено масло или мас
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.
2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.
3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.
4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.
5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.
6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С – 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.
Пълнен шаран
На Никулден в жертва се принася риба, най-често – шаран. Доверете се на нашия пълнен шаран по оригинална рецепта от видинския край. И не забравяйте – за да бъде пълна къщата ви с пари, шаранът, който приготвяте днес, трябва да е с люспи.
Необходими продукти за 4 порции:
1шаран, около 1,5 кг
2 глави лук, нарязани на филийки
4 с. л. олио
4 домата
1 морков, нарязан на ситно
1 ч. ч. счукани орехи
2 с. л. нарязан на ситно копър
2 с. л. гъсто кисело мляко
черен пипер на вкус
2 с. л. олио за заливане
Начин на приготвяне:
1. Рибата се почиства, измива се и се поръсва с черен пипер. Леко се посолява.
2. Лукът и морковът се запържват в олиото, прибавят се нарязаните на кубчета и отцедени домати. Добавят се едро счуканите орехи, копърът, сол и черен пипер на вкус и киселото мляко. С получената смес се напълва рибата и се зашива с бял памучен конец. Остатъкът от плънката се слага в тавата.
3. Шаранът се залива със сгорещеното олио и се слага да се запече 40 мин. на 190° С. Сервира се с прясна салата.
Шаран с орехи върху кисело зеле
Вероятно пълнената риба се е появила в българската кухня заради влиянието на еврейската кулинарна култура, но сега вкусните блюда са едва ли не задължителни за празници като Благовещение и Никулден.
Необходими продукти за 4 – 6 порции:
1почистен шаран
2 стръка праз, нарязан на ситно
2 с. л.олио
1 ч. ч.орехови ядки, счукани
1 с. л.стафиди
1 филия сух хляб без кората
2 с. л.нарязан на ситно магданоз
1 кг кисело зеле, фино нарязано
200 мл бяло вино
2 с. л.олио за намазване на рибата
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.Шаранът се измива добре и ако хрилете му не са махнати, се отстраняват.
2.Празът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Когато остане на мазнина, се слагат орехите и стафидите. Добавя се хлябът, нарязан на малки кубчета. Всичко се подправя със сол, пипер и магданоза.
3.Шаранът се напълва с получената плънка. Зелето се слага в тавичка и се залива с виното. Върху него се слага рибата, намазва се с олиото и се слага да се пече във фурна, загрята на 200° С за около 40-50 мин.
Шаран с кисело зеле, праз и гъби
Пърженият шаран е класическа българска благинка, която намира вкусно партньорство с дъхавото кисело зеле, контрастиращо на фона на, да си признаем, мазничката риба.
Необходими продукти за 4 порции:
1шаран около 1 кг
½ ч. ч.брашно
100 мл олио за пържене
200 г заквасена сметана
2 с. л.олио за зелето
2 стръка праз, ситно нарязани
1сушена червена чушка, ситно нарязана
250 г печурки, нарязани на филийки
1 ч. ч.орехи, едро нарязани и леко запечни
1 кг кисело зеле, тънко нарязано
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.Шаранът се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се топва в брашното и се изпържва леко в сгорещеното олио. Слага се да се отцеди върху кухненска хартия.
2.Сметаната се разбърква със солта и пипера и всяко парче се намазва от всички страни с нея.
3.Загрява се олиото за зелето и в него се слага първо празът, разбърква се 3-4 мин. и се добавят гъбите. Щом се изпари отделената течност, се прибавят орехите и чушката. Слага се зелето, разбърква се и се оставя да се задуши под капак 10 мин.
4.Зелето се сипва в тавичка и отгоре се подрежда рибата. Всичко се запича на 180˚ С за 20 – 30 мин.
Пълнен шаран върху кисело зеле
Обикновено хората харесват или само морска, или само сладководна риба. Тази рецепта пък обединява и двата вкуса и това без съмнение е за добро.
Необходими продукти за 4 порции:
1шаран, около 1 кг
300 г филе от треска или тилапия
1белтък
200 г заквасена сметана
100 г сварени скариди, по желание
500 г обелени картофи, едро нарязани
50 г масло
2 с. л.магданоз, ситно нарязан
500 г кисело зеле, ситно нарязано
200 мл бяло вино
сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1.Филето от треска се сварява на пара и се пресова с вилица. Когато изстине, се пасира с белтъка и се прибавя малко по малко сметаната. Подправя се със сол и пипер на вкус, разбърква се със скаридите и се слага в хладилник за 30 мин.
2.Картофите се слагат в подсолена вряща вода за 10 мин. и се отцеждат. Още горещи се объркват с лъжица масло и магданоза.
3.Почистената риба се подсушава и се поръсва със сол и пипер. Напълва се рибният пастет. В продълговата тавичка се разпределя зелето, върху него – рибата. Шаранът се намазва с масло. Около него се слагат картофите. Рибата се залива с виното и всичко се слага да се пече във фурната за 40 – 50 мин., докато се зачерви.