Яйцата се славят със своите много полезни, но в същото време изключително вредни вещества, особено когато става въпрос за жълтъка. Американски учени проведоха друго проучване на тази тема.
Според тях твърде честата консумация на яйца увеличава риска от сърдечнино-съдови заболявания (и това е основната причина за смъртността в световен мащаб) и дори преждевременната смърт.
В мащабно и дългосрочно проучване, продължило повече от 30 години, са анализирани данни за храненето на 30,000 американци. Оказва се, че холестеролът, съдържащ се в жълтъка на яйцето, е вреден ако го консумираме твърде често.
Всеки 300 милиграма холестерол, приет от яйцата, повишават със 17% риска от сърдечно-съдово заболяване, казаха изследователите. Рискът от преждевременна смърт се увеличава с 18%.
Можете да ядете няколко яйца седмично, но ежедневните омлети трябва да бъдат ограничени, твърдят лекарите. Едно голямо яйце съдържа близо 200 милиграма холестерол.
Яденето на сурови яйца (с изключение на пъдпъдъчите) увеличава риска от инфекция от салмонела.
Като цяло яйцата са полезен продукт, ако следвате мярката. Съставът им включва повече от 40 витамини – холин, B1, B2, B6, B9, B12, A, C, D, E, K, H и PP, както и много микро и макроелементи.