Документален филм разобличи тъмните тайни на промишленото производство на пилешко месо във Великобритания.
Морланд Сандърс е провел тайно журналистическо разследване и установил какви вреди нанася това производство на човешкото здраве, съобщи „Дейли Мейл”, предава dnes.bg.
Той обясни, че пилетата, които се продават в супермаркетите, често са източник на опасни бактерии, въпреки че в магазините ни уверяват, че са напълно безопасни за здравето ни.
Клиентите знаят, че върху някои продукти в супермаркетите на етикета е отпечатано лого – червен трактор. Това е сертификат за качество на хранителните стоки или поне така ни уверяват, разказва журналистът.
Това лого обикновено се поставя върху органичните и пресни продукти, продавани в супермаркетите. Сертификатът също е гаранция за това, в процеса на производства са изпълнени всички изисквания за правилното отглеждане на животни.
Независимо от това, при направена проверка на щанда за пилешко месо в супермаркети с лого с червен трактор, стана ясно, че 80% от тези продукти съдържат фекалии.
Направеният анализ потвърди, че в почти половината от взетите за проверка образци се съдържат устойчиви на антибиотици бактерии.
Микробиологът и специалист по опазване на околната среда д-р Лайза Ейвъри от института „Джеймс Хътън” обясни, че ако бъде изядено пилешко месо с такива бактерии, ще възникне „потенциална опасност”. Работата е там, че „човек може да получи инфекция, която да доведе до усложнения и ще се нуждае от антибиотици за лечението ѝ”. А в този случай антибиотиците няма да имат нужния ефект.
В момента това е една от най-сериозните заплахи за човешкото здраве, твърди д-р Ейвъри. „В крайна сметка може да изпаднем в ситуация, при която антибиотиците вече няма да действат и тогава дори обикновени инфекциозни заболявания може да бъдат нелечими”, обясни тя.
Препоръки, които е добре да се спазват при готвене на пилешко месо:
На първо място пилешкото не се мие. Не трябва да се допуска месото да се допира до нещо друго, освен тенджерата или тигана, в който се готви. Когато сте пипали такова месо, трябва непременно да измиете след това ръцете си.
Когато извадите пилешкото месо от опаковката, веднага го поставете в съда за готвене, а след това измийте ръцете си. И докато не го направите, не докосвайте никаква повърхност, съветва д-р Ейвъри.
Ако се спазват написаните на опаковката инструкции, това също води до намаляване на опасността от заразяване с бактерии.