Ядките са неизменима част от почти всяка диета. Много хора избират фъстъците. Интересното е, че те не са ядки. Фъстъците се считат за бобови растения, подобно на боба, соята и нахута. Това, което ги различава от ядките са самоотварящите се шушулки. Ядките се сливат с черупките си и могат да се отворят при достигане на зрялост.
Космонавтът, който прекара 10 месеца в космоса
Семената на фъстъците растат в подложки, както правят граха и боба. Те растат под земята, за разлика от ядките, които се отглеждат на дърветата.
Интересни факти за фъстъците
Средната големина на една фъстъчена ферма е 100 декара. Интересни факти за тях са, че за състава на едно фъстъчено масло от малък грамаж са нужни 540 фъстъка. Най-голямата фабрика произвежда по 250 000 буркана на ден.
Най-голям добив на фъстъци има в страни като Индия, Китай и Съединените щати. Основното използване в третата е за фъстъчено масло. Средностатистическият гражданин на САЩ консумира около шест килограма фъстъчени продукти на година. Там толкова обичат тези стоки, че всяко фъстъчено масло трябва да има 90% фъстъци.
Квадратните вълни: Един невероятен феномен
Бащата на фъстъчената промишленост Д-р Джордж Вашингтон Карвър разработил над 300 продукта от фъстъци. Това включва супа от фъстъци, фъстъчени супа, месо, мляко, кафе и др.
Къде в България се отглеждат фъстъци?
Фъстъците са част от юбното земеделие, по-претенциозни са към влагата, топлината и светлината. Те цъфтят над земята, а формират плодовете си в почвата.
Тези фактори са най-благоприятни в Южна България, в районите на Пловдив и Благоевград. Фъстъците се отглеждат заради семената. Те се считат за деликатес, богати са на мазнини, въглехидрати и белтъчини. Биват използвани и в захарната и сладкарската промишленост.