Възкресение Христово е вторият най-светъл християнски празник. Този празник е повод за събирането на роднини, близки и приятели около великденската трапеза не само у нас, но и за всички християни. В различните страни празничната трапеза е радост и съобразена с местните обичаи. Единствено обединяващото са яйцата.
Традиционната българска трапеза се състои от агнешкото месо, боядисаните яйца и козунаци. Приготвя се пролетната зелена салата от маруля, репички, пресен лук и чесън, магданоз. Като допълнителна съставка за салатата са обелените боядисани яйца, които обогатяват вкуса ѝ. На Великден всички се поздравяват с Христос Воскресе! и се борят с великденски шарени яйца.

Италия
За Великден в Италия се приготвя така нареченият традиционен сладкиш – Коломба Паскуале. Това е тестено изделие и представлява козунак с формата на гълъб. Коломба се прави традиционно със захаросани парченца цитрусови плодове, а отгоре може да бъде полят с глазура или поръсен с бадеми. На масата присъстват още агнешко месо с печен артишок.
/1084019/407dbe5ee23b4443d33fe99c3e0ce8d8.jpg)
Франция
Във Франция по традиция се хапва агнешка главичка с пълнежът е от билки, черен дроб и бекон. Но в различните региони се предлага например свинско със сос от трюфели, палачинки, бадемова торта със захаросан портокал или сладка корона от тесто.
В Австрия празниците започват с кифлички с кръст върху тях. Домакините приготвят кекс, наречен вейкухен, който е осветен в църква. Приготвят се още овнешко, говеждо или пилешко с гарнитура от зеленчуци.

Унгария
Унгарците обръщат специално внимание на великденското агне. То трябва да бъде измито с вино преди изпичане и сервирано с пролетни зеленчуци. Като допълнение и за разкош се поднасят варена или пушена шунка, сплетена баница и задължително яйца с наситени цветове и рисунки.

Финландия
Във Финландия ядат така нареченото Мямми, което се приготвя от препечен кафяв малц и ръжено брашно. Пече се в малки картонени кутийки, които наподобяват структурата на кора от дърво.

Русия
В Русия хапват така наречената Пасха, което е и името на Великден, но на руски. Сладкишът със същото име е емблематичен за празника там. Формата му наподобява пирамида, а на вкус прилича на чийзкейк. Великденската Пасха е украсена с кръстове и се приготвя от извара, яйца, захар, сметана и стафиди.
Гърция
B Гърция за Великден приготвят Цуреки – козунак с формата на венец, украсен със захар и сусам. В средата му се поставя червено великденско яйце.

Парагвай
В Парагвай Великден започва с малките кръгли хлебчета, наричани чипас, които се приготвят от топено сирене, мляко, яйца, масло и брашно от маниока.

Канада
В Канада великденският обяд се състои от ястия с картофи, печен боб и ябълков сладкиш. Освен великденският заек, символ са и великденските лилии.
Англия
В Англия традиционни са великденските кифлички с кръстове, известни като „Hot Cross Buns“. Те се приготвят със стафиди – това е традиция, останала от англосаксонците.

Норвегия
В Норвегия на Великден по традиция се пие специалната бира „Paskelbrygg“. Това е смес от най-добрите видове местна бира.
Бразилия
В Бразилия се поднасят малки бонбони, известни като „Paçoca de Amendoim“. Те се приготвят от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

Испания
В Испания се приготвят торихас – резени хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед. В Испания се правят и специални шоколадови скулптури, известни като „Ла Мона“.
