• За нас
  • Реклама
  • Политика за поверителност
  • Контакти
ИЗПРАТИ НОВИНА
събота, май 28, 2022
Trendy News
  • РУСИЯ – УКРАЙНА
  • ПОЛИТИКА
  • INSTA NEWS
  • ИКОНОМИКА
  • TRENDY ЗА НЕЯ
  • TRENDY ЗА НЕГО
  • СПОРТ
  • ОБЩА COOLТУРА
  • COVID-19
  • ИНТЕРВЮТА
Няма открити резултати
Виж всички резултати
Trendy News
efbet
РЕКЛАМА
Начало TRENDY ЗА НЕЯ

Страхотни великденски ястия, с които да впечатлите цялото семейство (СНИМКИ)

от Зорница Марчева
апр. 24, 2022
в TRENDY ЗА НЕЯ, Рецептурник, Тренди
Време за прочит: 3 мин.
0
15
СПОДЕЛЯНИЯ
743
ПРЕГЛЕЖДАНИЯ
Сподели
trendybet

На Великден и Гергьовден по традиция се яде агнешко месо, макар някои да смятат миризмата му за тежка. Всъщност мирише шилето, в каквото се превръща наесен роденото през януари агне. Порасналото животинче може да се познае и по цвета на мазнината – ако е жълта, значи се опитват да ни продадат шиле, ако е бяла, хайванчето още е малко. Колкото по-големи са парчетата месо, които купуваме – бутче, плешка, и по-дебели костите, толкова по-голямо, а не по-угоено е животното.

Прясното агнешко може да престои няколко дни в хладилника, а ако е във фризера, трябва да се извади и да се размразява бавно поне една нощ на студено.

Преди готвене се оставя 2 часа на стайна температура. Добре е да се овкуси, като се намаже с мазнина или горчица, в която са размесени подправките – джоджен, черен и червен пипер, девесил, риган, мащерка или други по желание, но без сол. Тя се слага непосредствено преди печенето, защото иначе месото ще си пусне соковете и ще стане сухо. Друг начин на подправяне е като месото се шпикова с върха на остър нож и в дупчицата се сложи чесън, зрънце черен пипер, пресен джоджен. 

Подходящи за печене са бутчето, котлетите и филето. Най-добри за задушаване са плешката (макар повечето хора също да я пекат), вратът и коремната част. Кайма се смила от бутчето, може и от врата.

Печенето е цяло изкуство, за да се постигне сочна сърцевина и хрупкава коричка. Все по-разпространена технология е месото да се сложи в плик за печене, който се продупчва на няколко места отгоре. Вътре се сипва малко вода. Месото може да се покрие с фолио, но тогава трябва да се отвие преди да е напълно готово, за да се образува коричка. Правилото е: пече се на 160-170 градуса, по 30 минути на всеки половин килограм. След като е готово, агнешкото трябва да си почине 15-20 минути, покрито с фолиото, за да може отделените към повърхността сокове да попият обратно в него.

Курбан чорба

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
3-4 стръка пресен лук
3-4 стръка пресен чесън
1 с.л. доматено пюре
1 каф.ч. ориз
2 с.л. олио
2 с.л. масло
1 яйце
лимонов сок
сол, черен пипер, пресен джоджен

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на хапки и се вари в подсолена вода до полуготовност. Слагат се нарязаните лук, чесън, джоджен, черният пипер, мазнината, доматеното пюре. Към края се добавя оризът. Когато чорбата е готова, се слага на струйка разбитото яйце с лимоновия сок, за да се пресече. 

Пълнена плешка

Необходими продукти:
1 агнешка плешка
1 каф.ч. ориз
200 г гъби
1 глава лук
3-4 стръка пресен лук
3-4 стръка пресен джоджен
1 ч.л. сух джоджен
2 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер
2 с.л. горчица
олио, масло 

Начин на приготвяне:
Подсушеното месо се обтрива от всички страни със сол, червен и черен пипер, сух джоджен и горчица. С нож се отлепва кожата от ребрата, така че да се получи джоб. В малко олио се задушават лукът и нарязаните гъби, добавя се оризът и след като стане стъклен, се сипва 1,5 ч.ч. вода. Оставя се да къкри, за да набъбне. Слагат се пресният джоджен и червен пипер. Оризът трябва да е почти готов. Плешката се пълни с ориза и се зашива с конец. Слага се в плик или се покрива с фолио. Отгоре се поставят парченца масло. Пече се на 180-160 градуса около час и половина. Ако месото не е в плик, на дъното на тавичката се сипва вода, която се долива, и плешката се обръща веднъж. 

Агнешко магданозлия

Необходими продукти:
1,6 кг агнешки бут
200 г кисело мляко
100 г краве масло
6 връзки магданоз
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
2 моркова
1 жълтък
1 с.л. доматен концентрат
1 ч.л. червен пипер
сокът от 1/2 лимон
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарязаното на кубчета обезкостено месо, накълцаните лук и чесън и настърганите моркови се пускат в съд със сгорещеното масло и се готвят под капак, докато месото омекне и продуктите започнат да се пържат. Прибавят се доматеният концентрат и червеният пипер. Разбърква се, добавя се вода да покрие продуктите и се готви 2 часа на слаб огън. Добавя се нарязаният магданоз. След 2-3 минути ястието се застройва с лимоновия сок, разбъркан с жълтъка и киселото мляко. Накрая се слагат сол и черен пипер. 

Великденски сладки

Необходими продукти:
350 г брашно
150 г масло
кората на 1/2 лимон
150 г захар
1 яйце
щипка сол
пудра захар и боя за сладкиши за украса

Начин на приготвяне:
Пресятото брашно, маслото, настърганата кора от лимон, захарта, яйцето и солта се замесват на тесто, което се оставя за 1 час в хладилника. От него се разточва кора, дебела 0,5 см, и се изрязват сладки с формички. Пекат се в намазнена тава 15 минути на 180 градуса. След като изстинат, се рисуват според фантазията с разбита цветна глазура от пудра захар, боя и малко вода. 

Хит на седмицата

credissimo

Корона от котлетчета

Необходими продукти:
2 агнешки корони (ненарязани котлети), 1 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, черен пипер, 6 скилидки чесън, смлени, 4 с.л. прясна мащерка на ситно, 1,5 с.л. смлян кориандър, 1,5 с.л. балсамов оцет, 1 ч.л. горчица, нарязан пресен розмарин

Начин на приготвяне:
Разрежете котлетите надолу между ребрата, но не докрай – да могат да се завият в полукръг. Съединете двата котлета и ги завържете с конец, така че да заприличат на корона. Намажете месото със зехтина и след това втрийте в него смесените подправки, без оцета, горчицата и розмарина. Загрейте фурната на 190 градуса. Сложете да се пече за 30-35 минути или по 8-12 минути на всеки половин килограм. Извадете, завийте с фолио и оставете короната да си почива 20 минути. Добавете оцета, горчицата и розмарина към соковете от печенето в тавичката и разбъркайте. Сервирайте месото с топъл сос. Може да го гарнирате с дроб сарма.

meat revolution
Предишна новина

Христос Воскресе!

Следваща новина

Честит рожден ден на примата на българската поп музика – Лили Иванова (СНИМКИ)

Следваща новина
Лили Иванова

Честит рожден ден на примата на българската поп музика - Лили Иванова (СНИМКИ)

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

През последните 7 дни

  • Популярни
  • Коментари
  • Последни

И Дениз Хайрула от „Ергенът“ лъсна в еротично ВИДЕО 18+

26 март, 22:00
Нападнаха украинец в центъра на София

Нападнаха украинец в центъра на София (ВИДЕО)

21 май, 11:21

Известният шеф Бурак влезе в болница (СНИМКИ)

18 май, 11:00

Тайният тунел, който преминава под цяла България

26 май, 16:00

Трите най-палави зодии

18 май, 21:00
Нападнаха украинец в центъра на София

Нападнаха украинец в центъра на София (ВИДЕО)

7
Sad lonely beautiful woman sitting on the pier with copy space

Психолог разкри основните причини за самота

28 май, 19:00

Кейт Мидълтън накара кралицата да се влюби в нея, но как (СНИМКИ)

28 май, 18:00
Почина Анди Флечър от Depeche Mode

Почина Андрю Флечър от Depeche Mode

28 май, 17:00

Христо Силянов и освободителните борби за Македония

28 май, 16:00

5 храни, които не трябва да се смесват с мляко, но всеки го прави

28 май, 15:00

Реклама

abstarc
Trendy News

© 2021 Trendy News.

Уеб Дизайн от 🚀 Abstarc

  • За нас
  • Реклама
  • Политика за поверителност
  • Контакти

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ

Няма открити резултати
Виж всички резултати
  • РУСИЯ – УКРАЙНА
  • ПОЛИТИКА
  • INSTA NEWS
  • ИКОНОМИКА
    • КРИПТО НОВИНИ
    • БИЗНЕС
  • TRENDY ЗА НЕЯ
    • Здраве
    • По-женски
    • Няма да повярваш
    • Хороскоп
  • TRENDY ЗА НЕГО
    • Авто
    • Мъжки работи
  • СПОРТ
  • ОБЩА COOLТУРА
  • COVID-19
  • ИНТЕРВЮТА

© 2021 Trendy News.

TrendyNews.bg използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. В нашата Политика относно бисквитките можете да научете повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.