Авокадото е подходящо за всяка част от деня, комбинира се добре с множество продукти и е перфектната съставка за бързи, вкусни и здравословни закуски, които да ви дадат нужната енергия за деня.
Диетолозите неслучайно наричат авокадото „суперхрана“, тъй като е с високо съдържание на фибри, антиоксиданти, хранителни вещества (витамини К, С, Е, В6, В5, А), фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и калий (дори повече от бананите).
Ето ги суперхраните на бъдещето (СНИМКИ)
Порция от 100 грама авокадо съдържа 160 калории, 2 грама протеини и 15 грама мазнини, повечето от които (10 грама) са мононенаситени мазнини, , които всъщност са полезни за здравето.
Освен това, авокадото е една от нисковъглехидратните храни с ниско съдържание на наситени мазнини, добавят още от сп. ELLE.
Тост с авокадо и поширани яйца
Съставки:
- 2 филийки хляб
- 2 бр. авокадо
- 2 яйца
- 2 супени лъжици оцет
- сол
- лимонов сок
- зехтин
.jpg)
Начин на приготвяне:
Започнете с яйцата и кипнете вода в голяма тенджера (поне 1,5 литра). Добавете 2 супени лъжици оцет (това предотвратява отделянето на белтъка от жълтъка). Чукнете двете яйца, когато водата достигне точката на кипене и ги оставете да врят четири минути. Ако се слепят заедно, леко преместете дъното на съда.
В средна купа разбийте с вилица двете авокадо. Добавете сол и малко лимонов сок и продължете да разбърквате. Намажете сместа върху двете филии и добавете по едно яйце на всяка. Полейте с малко зехтин и сервирайте.
Пикантни котлети от сьомга
Съставки:
- сьомга – 4 бр. котлет
- сметана – 100 мл готварска
- чушки – 2 бр. големи червени
- люти чушки – 1 бр.
- чесън – 3 скилидки
- лимонов сок – 3 с.л.
- черен пипер
- сол
- олио – 3 с.л.
Начин на приготвяне:
Намажете рибата с лимонов сок и я натрийте със сол и черен пипер. Приберете я в хладилника. Междувременно опечете чушките и ги обелете и почистете от семките. Почистете от семките и лютата чушка и я нарежете на дребно. Задушете нарязания на ситно чесън в олиото, като добавите двата вида чушки. Гответе около 5 мин. Разредете със сметаната.

Овкусете със сол и лимонов сок. Пасирайте соса и го върнете в тигана и дръжте топъл. Изпечете котлетите на тиган с малко олио за около 6 мин. от всяка страна. Сипете от соса на дъното на чиния, сложете котлет и поднесете.
3 суперхрани, които подобряват състоянието на кожата
Лате с куркума (Златно лате)
Съставки:
- 2 ½ чаени чаши ядково мляко
- 1 ½ чаена лъжица куркума
- ¼ лъжица млян джинджифил
- 1 пръчка канела // ½ лъжица канела на прах
- 1 чаена лъжица мед (или друг подсладител)
- + по желание: кокосово масло & черен пипер

Начин на приготвяне:
- Загрейте кокосовото масло в тенджера, докато започне да се топи.
- Поставете настъргания джинджифил, куркума, канела, кардамон, черен пипер и индийско орехче в тенджера и разбъркайте.
- Добавете млякото при бъркане и оставете да престои 10 минути на слаб огън.
- Направете пяна на млякото с ръчен миксер или Aeroccino.
- Изсипете цялaта смес в чаша и добавете еспресо.
- Добавете сладко от сироп от агаве, или друг подсладител, ако желаете.
- Гарнирайте с щипка канела.
Съвет: Първоначално слагайте по-малко куркума и след това стигнете до оптималното си количество. Ако приемате твърде много, напитката ще има горчив вкус.
Превод и редакция: TRENDY NEWS