Агнешкото месо е символ на Гергьовден.
Според народните представи Св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока.
На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша (на по̀пас), като стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете.
Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец и я издояват (другаде се дои първата оягнила се овца).

Ведрото, в което се дои овцата, е украсено също с венци или различни зелени растения и пресукани бял и червен конец (мартеница). По същия начин са украсени и вратата на кошарата, както и самата кошара.
Млякото на първата овца се издоява през сребърен пръстен, кравайче, венец, а някъде и през речен „гергьовски камък“ с естествен отвор. Първите капки мляко се изливат на земята или върху яйце (не рядко червено), което после се заравя в земята. Някъде овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове.
Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината.
Повсеместно разпространен из цялата българска етнична територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне, защото:
„… къща или задруга, дето не се заколи агне на този ден, считала се вън от вярата, вън от селото.“

Макар агнешкото, което ще сготвим, да сме го взели от магазина, ето ви няколко рецепти за приготвянето му:
Агнешки дроб в було за 15 минути
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг агнешки черен дроб
4 бр. агнешко було
3–4 скилидки чесън
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Дробът се бланшира във вряща вода, посолява се, нарязва се и се разпределя в булото заедно със скилидките чесън.
Завива се добре.
2. Получените пакетчета се пекат на скара около 10 минути от всички страни, като се внимава да не прегорят.
Задушено лимоново агнешко
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг агнешко месо, нарязано на парчета
500 г дребни лукчета, обелени
500 мл бяло вино
½ лимон
2 с. л. зехтин
½ връзка пресен джоджен или 1 ч. л. сушен
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Виното се слага да поври за 1 минута на силен огън, докато се изпари алкохолът и остане наполовина.
2. В чугунен или глинен съд се смесват месото, лукчетата, виното, сокът и фино настърганата жълта част от кората на лимона, джодженът, сол и пипер на вкус и 2 с. л. зехтин или олио.
3. Ястието се затваря с капак и се пече във фурната на 150° С около 2 часа или докато месото омекне.
4. Отваря се и ако е останал сос, се запича още 20 – 30 мин. на 200° С, докато месото се зачерви и сосът се сгъсти.
Агнешка мусака с коприва и картофи
Необходими продукти за 4 порции:
600 г обезкостено агнешко месо
1 кг пресни картофи
4 стръка пресен лук
10 връхчета розмарин
10 листа джоджен
1 к. ч. олио
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус
олио за намазване

за заливката:
500 г коприва
100–150 г сирене
1/2 кофичка кисело мляко
2 яйца
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на малки парчета и се запържва в 3–4 лъжици предварително загрято олио. Когато месото се зачерви, се добавят наситненият пресен лук и 50 мл вода. Поръсва се със солта и червения пипер и се задушава под капак около 10 минути.
2. Когато месният сок се изпари, се прибавят доматеното пюре, розмаринът и наситнените листа джоджен. Налива се 1 ч. ч. топла вода, кипва се и се подправя с черен пипер.
3. Дъното на намазана с олио тава се покрива с обелените и нарязани на шайби картофи, отгоре се разпределя плънката и се покрива плътно с втори ред картофи. Полива се с останалото олио (течността трябва да е на нивото на месото) и се пече 25 минути в загрята на 180 градуса фурна.
4. Почистената коприва се вари 5 минути в подсолена вода. Охлажда се със студена вода, отцежда се и се нарязва наситно. Яйцата се разбиват леко, прибавя се киселото мляко и се разбива добре. Към сместа се добавя копривата, разбърква се и се сипва настърганото сирене.
5. Заливката се разпределя върху изпечената мусака, тавата се връща във фурната и ястието се пече още 15–20 минути.