Козметологът, диетолог и главен лекар на клиниката SPIK Олга Середкина смята, че шоколадът е не само възможен, но и е необходим всеки ден. В интервю за Rambler експертът говори за положителните и отрицателните аспекти на шоколада.
„На първо място, трябва да обърнете внимание какъв вид шоколад ядете. Млечният шоколад няма нищо общо с истинския шоколад, той съдържа трансмазнини и бяла захар. Едно парченце такъв шоколад всеки ден е пряк път към диабет и затлъстяване“, отбелязва лекарят.
Белият шоколад също не е от здравословните лакомства. Състои се основно от захар и масло, като има много малко какао на прах.
10 удивителни факти за шоколада, които със сигурност не знаете!
Но черният шоколад с натурално съдържание на какао от най-малко 55 процента може да има положителен ефект върху тялото. Съдържа витамини Е, К, някои витамини от група В, както и голямо количество желязо и мед, магнезий, фосфор, цинк и манган.
До какво ще доведе ежедневната употреба на черен шоколад:
• Подобрява мозъчната функция благодарение на флаваноли – растителни химикали, които съставляват какаото. Те предпазват зоните, отговорни за паметта и вниманието, както и за скоростта на умствената дейност.
• Антидепресивен ефект чрез повишаване нивото на ендорфините – хормона на щастието.
• Повишаване на физическата издръжливост по време на тренировка благодарение на веществото епикатехин, което е част от какаовите зърна
• Редовната консумация на черен шоколад помага за предотвратяване на холестеролни отлагания и съдови бримки, намалява съсирването на кръвта и нормализира кръвното налягане.
Превод и редакция: TRENDY NEWS