Ужасният ден, който сте имали, е приключил и най-накрая може да си сипете чаша хубаво червено вино, да си направите маска за лице, да си пуснете любимия сериал и… просто да се отпуснете.
Да, маската и сериалът са супер, но всъщност червеното вино е това, което наистина ще ви накара да се почувствате по-добре. Знаехте ли, че освен да излекува вашата пасивно-агресивна енергия в края на деня, червеното вино може да ви бъде от полза по множество здравословни начини?
„Червеното вино съдържа антиоксиданти, особено полифеноли, осигурени от гроздето“, казва диетологът Габи Гертс. „Доказано е, че полифенолите подобряват сърдечната функция и кръвното налягане, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания“, добавя тя.
Едно нещо, което трябва да имате предвид: за да постигнете здравословен ефект, не трябва да пиете повече от 150 мл. В противен случай, казва Гертс, ще пропуснете полезните му качества – и ще увеличите риска от сериозен махмурлук на следващия ден.
Да, понякога ни се иска повече, но имайте предвид, че една малка чаша вино е всичко, от което се нуждаете, за да постигнете огромни и подкрепени от науката ползи за здравето.
Ето и кои са те:
Предотвратява появата на кариеси
В проучване от 2014 г., публикувано в “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, изследователите установяват, че червеното вино убива повече бактерии, причиняващи кариеси, отколкото вода за уста със съдържание на алкохол.
Държи алергиите под контрол
Звучи странно, но може да е интересен нов метод. В неотдавнашен преглед на близо 80 проучвания, публикувани в списание „Болести“, изследователите предполагат, че флавоноидите (антиоксидант, открит в червеното вино) могат да намалят симптомите на алергия и астма. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези констатации, но сме склонни да вярваме на тази теория и да си сипем чаша вино.
Забавя появата на болестта на Алцхаймер и Паркинсон
В едно малко неприятно проучване от 2017 г. изследователите добавят метаболити на човешките черва, произлезли от виното – или веществото, образувано след като тялото ви усвоява виното и се открива в изпражненията – към влошаващи се неврологични клетки. Тогава се случва нещо странно: метаболитите предотвратяват смъртта на клетките. Науката със сигурност е… интересна!
Намалява риска от депресия
Докато сериозното пиене е свързано с проблеми с психичното здраве, поддържането на приема на вино между 2 и 7 чаши от по 150 мл седмично може действително да намали шансовете ви за развитие на разстройството, според проучване от 2013 г., публикувано в списание “BMC Medicine”.
Помага за контролирането на кръвната захар, ако имате диабет тип 2
В проучване от 2015 г., публикувано в списание “Annals of Internal Medicine”, учените разпределили 224 пациенти с диабет тип 2 в три групи. На първата (и най-късметлийската) група е дадено да пие по 150 мл червено вино всяка вечер в продължение на две години. Втората трябва да пие 150 мл бяло вино, а третата – минерална вода. В края на проучването изследователите установили, че консумиралите вино имат по-добър контрол на кръвната захар от тези, пили само вино. Освен това групата, пила червено вино, подобрила нивата на холестерола си. Мерло за всички!