Турското кафе или както е известно с другото си име – кафе на пясък, е много популярна напитка както в Турция, така и в света. За някои това си е традиция, която спазват ежедневно. В различните държави пият кафето под всякаква форма. Ние, българите, също имаме свое любимо кафе. Може би вече рядко се среща, но кафето на джазве бие всички останали.
Кафето идва на Балканите от Османската империя.
Историците спорят за точното време, но се предполага, че това се случва през XV или XVI век. Още тогава в Турция отварят врати първите кафенета. Популярния и до днес град Истанбул бързо развива бизнеса и черната напитка впечатлява всички с вкуса и плътността си.
Учени откриха кога е по-добре да пием кафе: Сутрин или следобяд?
Горещата напитка бързо набира популярност и става неразделна част от ежедневието на османците. Може да ви изненада, или пък не, но преводът на думата „закуска“ означава „преди кафе“.
Вълшебната напитка и традицията, по която се приготвя, датира отпреди 100 години. За правилната направа е нужно зърната на кафето да се смелят в специален каменен хаван. После бавно завира на горещ пясък.
След като се свари, то се поставя на табличка, която се завърта вертикално във въздуха без да се разлее и капака.
Разбира се, за да е сладък живота, получилото се питие се сервира с баклава с локум. Бавното завиране в нагорещен пясък му придава уникален аромат, а въртенето му превръща приготвянето в уникална атракция.
Ето 10 неоспорими факта за турското кафе, които със сигурност не сте знаели
1. Турското кафе е нематериално културно наследство на Турция, обявено от ЮНЕСКО.
2. Стилът на приготвяне – на пясък, произхожда от Йемен. След това то се разпространява в Мека, Кайро, Сирия, а в средата на 16 век стига и до Турция. По това време османски управител в Йемен толкова обичал кафето, че го представил на султан Сюлейман Великолепни, който популяризирал напитката в Истанбул и по цял свят.
3. Турското кафе е метод за приготвяне на нефилтрирано кафе, а не вид кафе. Също така не съществува такова нещо като „турско кафе на зърна“.
4. Традицията повелява истинското турско кафе да се приготвя на пясък, като този метод и до днес се използва на много места заради своята атрактивност. Малко хора могат да си позволят специално огнище, затова е измислен и компромисен вариант – тава с пясък, която се поставя на котлона, а в нея – джезве.
5. Една от разликите между арабското (qahwa) и турското е, че първото се получава като се използва силно изпечени зърна с добавени подправки като кардамон, докато турското се прави с печени и фино смлени зърна. Има различни вариации на турско кафе като египетско, ливанско и сирийско. Ливанското например се приготвя само с гореща вода, а захарта се добавя накрая, докато при турския метод кафето и захарта се смесват в началото и към тях се добавя студена вода.
6. Легендата гласи, че първото кафене е Кива Хан и е открито през далечната 1475 г. в Константинопол – днешен Истанбул. Султан Мурад III пък забранил пиенето на кафе през 16 век заради неговия стимулиращ ефект и това останало така чак до 1839 г.
Испански диетолози разкриха дълго криена тайна за влиянието на кафето
7. Турското кафе е популярно в Източна Европа, Северна Африка, Кавказ, Балканите и Близкия Изток.
8. То играе важна роля в турските годежи и сватби. Философията на приготвянето му се предава от майка на дъщеря. По време на годежа родителите на младоженеца трябва да посетят семейството на булката, за да поискат ръката й. В този ден девойката трябва да приготви най-хубавото кафе и да го поднесе на гостите. Също така се смята, че бъдещата булка понякога слага сол вместо захар на своя избраник, за да тества неговия характер.
9. Турското кафе традиционно се поднася с чаша вода и парченце локум, което се изяжда накрая за подслаждане на устата.
10. Суеверие гласи, че утайката, останала след пиенето на турско кафе, може да се използва за предсказване на бъдещето. Чашата трябва да се обърне и остави да изстине, а след това ясновидецът разчита бъдещето по образувалите се шарки.