Дария Русакова – член на Националната асоциация на диетолозите разкри кои са продуктите, които са особено полезни за функционирането на човешкия мозък.
„Омега-3 и омега-6 са от съществено значение за вашия мозък. Може да ги откриете в морски дарове, мазни риби като сьомга, червен тон, сардини, херинга, черен дроб на треска. Също може да си ги набавите от студено пресовани зехтин и ленено масло, както и от орехи, сусам и боб. Плодовете, особено тъмните, като къпини, боровинки и череши, са богат източник на флавоноиди, които забавят процеса на възрастови промени в структурата на мозъка “, казва специалистът.
Интересно проучване разкри странни структурни сходства между човешкия мозък и Вселената (СНИМКИ)
За да предпазите клетките от токсини, тя съветва да се ядат плодове, а за да се забави клетъчната смърт, да се добавят повече зеленчуци към храненията ви.
Освен това, за да получите витамини и да подобрите умствената дейност, трябва да ядете семена и ядки.
Диетологът препоръчва ограничаване на чая и кафето три-четири чаши на ден. В този случай кафето ще помогне за подобряване на мозъчната функция, а също така ще предотврати развитието на болестта на Алцхаймер.
Сред разнообразието от сортове чай тя призова да изберате билкови чайове. Русакова съветва да се обърне внимание на поддържането на водния баланс, за да се предотврати дехидратацията на организма.
Превод и редакция: TRENDY NEWS