Разнообразното пазаруване на храни може да бъде много полезно. Оказва се обаче, че има няколко продукта, които намаляват мозъчната функция. И те са не какви да е, а изключително популярни.
Тук можете да прочетете повече за храните, с които трябва да сте по-внимателни:
Дъвка
Дъвката намалява способността за запомняне. Това обаче не означава, че трябва изцяло да спрете да дъвчете дъвка. Експертите не препоръчват използването на този продукт по време на усвояване на материала (при подготовка за изпити или изучаване на език), тъй като „дъвчещите“ движения ни пречат да се съсредоточим върху запомнянето на материала.
Риба тон
В разумни количества рибата тон е безвредна и дори полезна, но злоупотребата с нея може да бъде изключително опасна. Месото от риба тон съдържа живак, който, ако се натрупа в човешкото тяло, може да провокира смъртта на мозъчните клетки. В крайна сметка това води до нарушаване на фините двигателни умения и способността за концентрация.
Продуктите, които са страшно полезни за всеки мозък
Пуканки
При производството на пуканки в заводски мащаб се използва диацетил – именно той придава на продукта аромата на масло. Веществото е опасно, защото прекъсва връзката между различните части на мозъка и унищожава клетките, които го защитават. Излишъкът от диацетил е наситен на амилоидни плаки, които водят до болестта на Алцхаймер.

Захар
Зърнените закуски съдържат прекомерни количества захар, а много от тях съдържат и консерванта бутилиран хидрокситолуен. Той нарушава хормоналния баланс, който е отговорен за предаването на сигнали от стомаха към мозъка.
Тофу
Този високо протеинов продукт може да бъде опасен за възрастните хора. Изследователите са открили, че хората на възраст над 68 години, които ядат тофу поне веднъж на ден влошават паметта си. Фитоестрогените, открити във високи количества в тофу, могат да увеличат риска от деменция.