Пресните домати са зеленчук с високо съдържание на ликопен, витамин С и други антиоксиданти, които помагат за подобряване на настроението. Това казва диетологът Елена Паравантес, говорейки пред “ Яжте това, а не това!“.
Проучване от 2013 г. установява , че хората, които ядат домати два до шест пъти седмично, са с 46% по-малко склонни да съобщават за леки или тежки симптоми на депресия в сравнение с тези, които ядат домати по-малко от веднъж седмично.
В същото време други зеленчуци, които участниците в експеримента са яли, не са имали подобен ефект върху здравето им.
Любопитни връзки между плодовете, зеленчуците и човешкото тяло (СНИМКИ)
Паравантес също препоръчва да ядете повече от този червен зеленчук, за да подпомогнете ускоряването на някои процеси в тялото. Също и за да се предотвратят кожни проблеми, които могат да бъдат причинени от интензивно излагане на ултравиолетова радиация (изгаряния и неоплазми).
Освен това, според нея, редовната консумация на домати допринася за бързото зарастване на рани. Спомага за по-доброто усвояване на желязото и магнезия в организма, които са отговорни за производството на хемоглобин.
Сред другите преимущества на доматите са, че подобряват зрението, борят рак, помагат за отслабването (има диети само с домати), страшен плюс са за сърдечно-съдовата система и нещо специално за жените – подмладяват кожата.
Превод и редакция: TRENDY NEWS