Всяка година любителите на сладкото празнуват Световния ден на шоколада. Вкусният продукт е толкова популярен, че в редица страни има музеи, посветени изцяло на него.
Ната Гончар, президент на Асоциацията на диетолозите и здравните треньори и основател на Международния институт по интегративно хранене, говори за най-здравословния шоколад и неговите осем уникални свойства.
Шоколадът е богат на антиоксиданти, които са полезни за нашето тяло
Най-полезен е черният шоколад със съдържание на какао минимум 70%. Съдържа основно натурални какаови зърна и минимум захар.
Гончар препоръчва да избирате шоколад без добавена захар и сладки пълнежи, но позволявам използването на естествени подсладители: еритритол, стевия.
Високото качество на шоколада се доказва от аромата на натурални какаови зърна и хрупкавостта при счупване.
Натуралният шоколад се отличава с витаминния си състав и съдържанието на полезни вещества:
- здравословни мазнини от какаово масло;
- свободни аминокиселини – триптофан (насърчава производството на серотонин или хормона на щастието), аргинин (регулира съдовия тонус), кокохеил (насърчава растежа на кожните клетки, изглажда бръчките, намалява риска от стомашни язви), епикатехин (намалява риск от инфаркт на миокарда, рак и диабет);
- минерали – калций, калий, желязо, магнезий;
- витамин А, витамини от групи В, Е, РР и други;
- феноли и терпеноиди;
- пуринови алкалоиди (теобромин),
- кофеин;
- фенетиламин.
Ползи за здравето и красотата на шоколада
Висококачественият шоколад има редица уникални свойства, които ще поддържат здравето и ще имат лечебен ефект.
Укрепва имунната система
Горчивият шоколад допринася за активното производство на имуноглобулин – това вещество активира антивирусната защита на организма.
Лекува сърцето и кръвоносните съдове
Умерената, но редовна консумация на шоколад намалява риска от предсърдно мъждене, укрепва кръвоносните съдове и поддържа здравето на сърцето. Включването на шоколад в диетата намалява вероятността от развитие на коронарна болест на сърцето с 57%.
Лекува кашлица и настинка
Истинският горчив или черен шоколад (най-малко 70% какао) съдържа теобромин, който има антибактериални и антимикробни свойства, които помагат за лечение на кашлица и болки в гърлото. Флавоноидите също облекчават болката от тежка кашлица, когато се приготвят в напитки.
Балансира нивата на холестерола и предпазва от тромбоза
Благодарение на флавоноидите, черният шоколад е в състояние да намали нивото на „лошия“ холестерол и да увеличи количеството на „добрия“. Тази превенция намалява риска от образуване на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.
Стимулира мозъка
Флаванолът от черен шоколад подобрява мозъчната дейност и предпазва от свързани с възрастта нарушения на паметта.
Какаовите зърна съдържат веществото епикатехин, което предпазва мозъка от образуването на лепкави протеини или амилоидни тела, които отключват болестта на Алцхаймер.
Кофеинът и теоброминът на какаовите зърна имат положителен ефект върху когнитивните (когнитивните) функции.
Подобрява състоянието на венците и зъбите
Белият и млечният шоколад могат да навредят на зъбите ви поради високото съдържание на захар. Тъмният и горчивият шоколад без захар, напротив, облекчава възпалението на венците и предпазва зъбите от кариес поради съдържанието на теобромин – той предпазва емайла и участва в неговата реминерализация.
Превод и редакция: TRENDY NEWS