Една от най-обичаните напитки за всякакви поводи е шампанското и в частност – Дом Периньон. Както знаете, става въпрос за пенливо вино, което дължи появата си на ферментация. Но как се е стигнало до всичко това?
На 4 август 1693 г., съвсем случайно, духовник от Франция – Дом Пиер Периньон (Дом от лат. dominus – „господин“, обръщение към духовник във Франция), решава за края на дългия горещ ден да си отвори бутилка вино. Той подбрал внимателно напитката, но с отварянето му останал разочарован. Мъжът отворил шишето и веднага помислил, че е избрал развалено пиво, защото шумяло странно и се пенело.

Освен духовник, за Пиер Периньон бил и винопроизводител в абатство на Овилер в провинция Шампан. Домът решил да почерпи игумена на манастира, в който живее, с новата напитка. В старинни бележки е описана като бяло вино с нежен аромат, изпълнено с малки мехурчета газ, които гъделичкат небцето.
Така започва историята на виното на аристократите.
Партньорът му по чашка бил възхитен и така Периньон започва да популяризира пенливото вино. Разбира се, първата бутилка се получила случайно, затова светецът решил да подобри технологията на производство.
Пиер Периньон обаче не е изобретател на шампанското. Преувеличаването на ролята му тръгва от книга, написана през 1821 г. от Дом Грусар за историята на абатството Овилер, която съдържа много измислици.

Виното прави истински фурор в Шампан. Заради името на провинцията, по типичен френски обичай, виното започва да се нарича шампанско.
Първооткривателят пази рецептата си. Процесът на приготвяне на шампанско е включвал множество малки хитрости, всяка от които е била изключително важна.
Експерт посочи коя е най-добрата алкохолна напитка
Дом Периньон налива шампанско в бутилки с дебели стени от „английско стъкло“, както във Франция наричат изобретеното от британския адмирал Робърт Мансел особено здравото стъкло с добавка на желязо и манган. Това прави възможно задържането на въглеродния диоксид, който преди това е взривявал бъчвите.
Дом Периньон е бил първият, на когото му хрумва да прави тапи от кора от корков дъб и да завързва корковите тапи с въже, напоено с масло за здравина.
Важно било за създаването на шампанско и да се използва смес от грозде от различни сортове, което създаде букета на виното по-богат. Но съставът на сместа се променял всяка година в зависимост от качеството на реколтата – за шампанското е необходимо не само най-доброто грозде.
Все пак тайните на Пиер Периньон са били разкрити няколко години след смъртта му, когато е публикувана книга за производството на шампанско, написана от игумена Жан Годино на катедралата в Реймс.
Днес известната марка шампанско Дом Периньон е кръстена в негова чест.