Омарът е изискана храна за любителите на морската кухня. Високото му съдържание на протеин е право пропорционално на фантастичната му цена.
Зад скъпоценността на омарите като храна, те не са като морските животни като цяло, които имат червена кръв. Кръвта на омарите обикновено е безцветна. Просто когато тя е наситена с кислород става синкава. Кръвта на омара съдържа хемоцианин, който е богат на мед. Това е различно от кръвта на гръбначни като жаби, влечуги, птици и бозайници, чийто червен цвят на кръвта се дължи на богатото на желязо съдържание на хемоглобин.
Някои хора нямат пръстов отпечатък
Прозрачната кръв от омар показва, че кръвта не е свързана с кислорода в хемоцианинат, пренасящ кислород и протеин в кръвта на ракообразните животни.
Ползите от чистата кръв на омара са същите като тези на други животни, като транспортирането на кислород и хранителни вещества. Хемоцианинът от омари обаче не е само в кръвта, но също така е суспендиран директно в хемолимфния орган. От хранителна гледна точка чистата кръв на омарите няма ефект върху хранителното съдържание. Всяко животно има различно хранително съдържание.
Когато омарът е в по-дълбоко море с ниско съдържание на кислород, кръвта му е по-чиста от тази на такъв близо до повърхността, който има достъп до кислород..