Руската салата у нас е сред най-любимите кулинарни шедьоври. Основно я похапваме зимата, а домашното празнуване на коледните и новогодишните празници няма как да мине без нея.
Оказва се, че понятието „руска салата“ не идва от Русия и най-вероятно съществува само в България.
Разбира се, тя наистина идва от руската федерация, но историята й съвсем не тръгва от съветската държава. В нашата страна рецептата е малко различна и затова може да се твърди, че рецептата, като много други неща, е побългарена.
Откъде произлиза тази салата?
Родена е в московския ресторант “Ермитаж” през 1860 от френския готвач Люсиен Оливие. Оригиналната рецепта включва месото на два варени фазани, един телешки език, 100 грама черен хайвер, 200 грама маруля. Освен това 25 рака, 200 грама дребни кисели краставички, 200 грама маринована соя, 2 пресни краставици, 100 грама каперси, 5 ситно нарязани твърдо сварени яйца. Дресингът е провансалски сос от балсамов оцет, 2 стрити жълтъка и половин литър зехтин.
Тя очевидно придобива голяма популярност, защото има данни и за други нейни разновидности с трюфели, риба и пушена патица. Твърде вероятно е обаче, нейният изобретател да е оставил някоя от съставките или пропорциите й в тайна, за да избегне фалшификациите. В полза на тази теория говори и факта, че когато един от неговите помощници в кухнята “откраднал” рецептата, се оказало, че въпреки това, така и не успял да постигне оригиналния вкус.
Защо италианките не напълняват или 4 тайни на хармоничното им тяло
В самата Русия обаче, тази салата е позната като “Оливие”. Както се досещате – по името на създателя си или просто като френска салата.
В годините, особено във времето на двете световни войни, известното ястие претърпяло доста трансформации. Доста от продуктите били заменени с по-достъпни. Днес салата се прави с майонеза, варени картофи, грах, моркови, кисели краставички, ябълки, царевица и различни видове колбаси или пилешко месо. Горе-долу в този й вид сме я възприели и ние, като сме сложи своя отпечатък на творчество и сме я нарекли “Руска”.