Сиренето е един от най-популярните продукти в света на млечните изделия. Годишно в света се произвеждат милиони тонове на сирене. През 2004 година, например, заводите са избълвали 18 млн. тона.
Най-скъпото сирене в света обаче се произвежда в много малки количества и в определен период от годината.
Eдно от най-екзотичните и заради това скъпи млечни продукти от този вид е това от мляко на лос. То се произвежда трудно и дълго и само във ферма в северната част на Швеция. Върху площ от 59 акра собствениците отглеждат 3 лоса, които носят звучните имена Джилиан, Хелга и Джуна.
Животните не се доят преди май и след септември. Продуктът съдържа 12 % мазнини и 12% протеини. Годишно фермата произвежда само 330 килограма от него, като един килограм струва около 300 долара.
Това е в пъти по-малко от цената на сиренето от магарешко мляко. То се приготвя от млякото на около 100 магарета от резерват Zasavica, северно от Белград. Сиренето е нискомаслено и за една пита са необходими около 25 литра магарешко мляко. Килограм от него струва 500 евро.
Ето още няколко любопитни факта за сиренето:
• Останки от сирене са намерени в египетски гробници, които са на възраст над 4000 години.
• Сиренето има най-богат аромат, когато се сервира на стайна температура.
• Необходими са 10 литра мляко, за да се направи 1 килограм твърдо сирене.
• Съединените щати са най-големия производител на сирене в света.
Щури лели извършиха скандална измама за милиони със сирене и боб
• Някои сирена се оставят да зреят една година преди да бъдат изкарани на пазара.
• Къщите в Древен Рим имали специални стаи за правене на сирене.
• Смята се, че първи започнали да правят сирене номадските племена в Средна Азия още с опитомяването на първите овце.
• За сватбата си кралица Виктория (1837-1901) получила гигантска пита сирене, която тежала 1000 паунда.
• Сиренето и млякото са най-добрите източници на цинк, фосфор, рибофлавин, калий и магнезий.
• Сиренето е сред най-добрите източници на калций, протеини, витамини А, В12 и D.
• Съществуват около 2000 вида сирене.
• Сиренето Бри и другите меки сирена имат по-малко мазнини от твърдите.