Гъбата Херициум (Hericium erinaceus) е от висш (базидиев) клас и се използва от хилядолетия като лекарствена храна в Традиционната китайска медицина и други древни медицински практики. Древно предание гласи, че този, който консумира гъбата ще има “памет на лъв и нерви от стомана”.
Будистките монаси са правили чай от Херициум за повишаване на умствената сила и концентрацията по време на медитация.

Херициумът е утвърдена и вкусна ядлива и лечебна гъба.
Тя расте върху стволове на стари или изсушени широколистни дървета, особено в Северното полукълбо (Европа, Източна Азия, Северна Америка). Предпочитаните от тази гъба гостоприемници са буковете и дъбовете, но понякога се среща и по орехови и ябълкови дървета. Херициум се смята за паразит, който се установява в раните на живи дървета, но се среща също и върху мъртва дървесина, където може да живее няколко години като сапрофит и образува бяла плесен.
Има гъба, която прилича на пръсти на мъртъв човек (СНИМКИ)
Плодното тяло на младата гъба е бяло, по-късно се оцветява в жълтеникаво-кафяво и става високо от 5 до 30см. То е обло, овално ии с формата дори на сърце и има късо пънче.
В сърцевината е като грудка, която е покрита отвън от много гъсто разположени бодли с дължина 2-3см.

Гъбата е лесно разпознаваема на вид с дългите си каскадни финиши, които приличат на красиви бели ледени висулки, за които се твърди, че приличат на „грива на лъв“.
Херициумът е деликатес в азиатската кухня, поради отличителния си аромат и полезно действие върху храносмилателната система.
Месото на гъбата е специфично и наподобява вкусовете на омар и рак, а консистенцията е подобна на пилешкото месо.