Познати на човечеството още от самото зараждане на цивилизацията, смокините се споменават за пръв път в Стария завет на Библията. Едно от дърветата в Райската градина е смокиня, и именно със смокинови листа се покриват Адам и Ева след грехопадението и изгонването им от рая. Приема се, че смокиновото дърво е било култивирано за пръв път в Древен Египет, а днес са разпространени в Средна и Мала Азия, на Балканите и по Средиземноморското крайбрежие. Смокините са култивирани и се отглеждат с цел търговия най-вече в Азия, в Южна Европа, а също в Централна и Южна Америка.
Смокиновите храсти имат по 4 или 5 клона, като резитбата им се прави два пъти в годината – през есента и през пролетта. Оплождането на цвета става, чрез смокиновата оса, официално наричана Blastophaga. Най-популярните сортове в България са Поморийска 24, Мичуринска 10 , Брънсуик, и други.
С прости думи, смокините технически не са плод – те са „обърнати“ цветя.
Смокиновите дървета не цъфтят като ябълките и прасковите. Техните цветове цъфтят вътре в крушовидната шушулка, която по-късно узрява в плодовете, които ядем.
След това всяко цвете се преобразува в един, едносеменен, твърд плод, това е, което придава на смокинята хрупкавостта, която познаваме. А смокинята се състои от много такива. Така че, когато ядем смокини, ние всъщност хапваме множество плодове.
Но не само в това се простира уникалността на смокинята. Тъй като смокиновите цветя цъфтят вътрешно, те се нуждаят от специален процес на опрашване. Те не могат да разчитат на вятъра или на пчелите да разпространяват своя прашец, затова толкова важна е смокиновата оса. Смокинята не може да оцелее без смокиновата оса да разпространи генетичния си материал, а тя не може да живее без смокинята, защото тям лежи нейната ларва – тази връзка е известна като мутуализъм.
Женската смокинова оса влиза в мъжката смокиня, ние не ядем мъжки смокини, за да снесе яйцата си.
Мъжката смокиня е оформена така, че да приспособи снасянето на яйцата. Крилата и антените на женската оса се отчупват, когато влиза в малкия проход на смокинята, така че след като влезе, няма изход. От яйцата зависи да продължат жизнения цикъл.
5 страшно вкусни плодове, които да ядете всеки ден и да се вталите мигновено
Ако смокиновата оса случайно попадне в женска смокиня – тези, които ядем, вместо в мъжка, тя няма да има възможността да се размножи. И не може да избяга, защото крилата и антените й са счупени. Така осата умира вътре. Не си мислете, че всеки път, в който ядете смокиня, изяждате по една оса. Смокинята използва ензим, известен като фицин, който разгражда осата до протеин, въпреки че не винаги е възможно да се разгради целият екзоскелет на осата. Така че, да, технически когато отхапете смокиня, всъщност ядете смокинови оси – или това, което някога е било смокинова оса. Но можете поне да се утешите с факта, че осите са невероятно малки. Някои вегани могат да изберат да стоят на страна от смокинята точно поради тази причина.