Кот д’Ивоар е държава в Западна Африка. Страната е на първо място по производство на какао в света. Близо 40% от международния износ на какао идва от Кот д’Ивоар.

1999 г. е тежка година за какаовото производство на страната. Под натиска на вълненията на фермерите производители на какао, военния преврат, ниското потребление и високите добиви, цените на какаото заплашват да се понижат рязко. За да предотвратят това, фермерите в Кот д’Ивоар изгарят между 50 000 и 100 000 тона какао, както и унищожават тропически какаови дръвчета.
На 12 август 1999 г. страната либерализира пазара си на какао.
През 2011 г. обаче, цената на какаото на световните пазари скача рязко до най-високото си ниво от 30 години, след като международно признатият победител в президентските избори в Кот д’Ивоар Аласан Уатара забранява износа му от страната.Тогава тон какао се оказваа 2,5 пъти по-скъп от тройунция злато, която се е търгувала за 1350 долара. И като се има предвид, че тройунцията е малко над 31 грама, излиза, че 1000 кг от най-важната съставка на шоколада е струвала вече колкото инвестиционно кюлче и половина злато 999.9.
Кот д’Ивоар е най-големият производител на какао в света и на него се пада около 40% от световния износ на суровината, която се използва широко в производството на шоколад.

Шоколадът обаче има и друго лице – тъмно.
„Когато хората ядат шоколад, те ядат тялото ми“, болезнени думи, казани от едно от африканските деца, което е поробено да събира какао.
Освен Кот д’Ивоар и Гана снабдява с вкусния десерт. Двете страни изнасят общо над 70% от шоколада на света. Знаете ли , че те го добиват по възможно най-евтиния начин, като за брането ангажират малолетни бедни деца, които са доволни и на малко.
8 невероятни ползи за здравето и красотата от шоколада, за които не сте подозирали
Тези малолетни деца буквално за смешни пари всеки ден рискуват живота си, като се катерят по дървета без да са обезопасени, използват остри предмети и носят тежки чували. Всичко това е всеки ден, за сметка на детството им и забележете, тези деца никога през живота си не са опитвали истински шоколад.

В беритбата на какаото, заради бедността си, която ги прави евтина работна ръка са ангажирани половин милион деца!