Националната научна агенция на Австралия разработи нова технология, която може да намали нивата на захар в плодовите сокове с до две трети (66%). Това съобщи в понеделник австралийската телевизионна корпорация ABC, позовавайки се на проучване на Държавната асоциация за научни и приложни изследвания.
Разработката се основава на ферментация, която превръща естествените захари в сложни въглехидрати.
Новата технология се основава на ферментация, която превръща естествените захари в плодовите сокове в сложни въглехидрати, като по този начин намалява нивата на захарта.

„В сока няма добавки, няма подсладители и това запазва хранителната стойност на сока без толкова много захар“, обясни членът на изследователския екип Джема Хауелс. Тя добави, че крайният продукт съдържа по-малко калории и повече антиоксиданти с по-малко захар.
Изследователи от Държавната асоциация за научни и приложни изследвания се надяват, че новата технология ще подобри общото качество на соковете.
8 храни със скрита захар, които трябва да избягвате
Смята се, че стандартна опаковка от 0,5 литра плодов сок може да съдържа до 10 чаени лъжички натурална захар, доста над препоръчителната дневна доза за възрастни.
По-рано Австралийската медицинска асоциация призова правителството да въведе нов данък върху сладките напитки с аргумента, че това ще намали нивата на затлъстяване, рак, сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.
Превод и редакция: TRENDY NEWS