Малък дрон бръмчи над девствен плаж на Тихия океан в Мексико, докато войници стоят на стража, за да попречат на бракониерите да отмъкват яйца на морски костенурки, които попадат в менюто на ресторантите.
Дронът с шест ротора, които издават звук като на застрашителен стършел, разполага с GPS система и камера, за да открива потенциалните „хуеверос“ (крадци на яйца), които се крият между дюните и кактусите по плажа Морро Аюта в щата Оахака.
Използван за първи път тази година, самолетът за наблюдение „помага да се картографират и идентифицират пътеките“, по които крадците минават, казва един от 20-те морски пехотинци, които охраняват 18-километровата плажна ивица край град Сан Педро Уамелула.

Въпреки че в миналото са били изпращани войници, властите за първи път използват два дрона, дарени от мексиканския Колеж на инженерите по околна среда.
Пикантна яйчена супа
Членовете на коренните общности Чонтал и Сапотек в миналото са продавали и консумирали яйца от морски костенурки – практика, забранена от 1990 г. насам.
Бракониерите рискуват до девет години затвор и глоба от близо 12 000 долара, ако бъдат хванати да вадят яйца от пясъчните гнезда.
От юли насам властите са задържали един човек и са конфискували около 14 000 яйца в Морро Аюта и съседния плаж Ескобила.

Според Федералната прокуратура за защита на околната среда (Profepa) за една нощ около 70 000 костенурки излизат на брега, за да снесат яйца на тези два плажа.
„Въпреки дроновете, войниците и заплахите за затвор, крадците намират начин да отмъкнат яйцата под прикритието на тъмнината, тъй като самолетите работят само през деня“, казва Нерео Гарсия, регионален служител на Profepa.
Костенурката – свещеният тотем на древните китайци, който предсказвал бъдещето (СНИМКА/ВИДЕО)
Бракониерите са първото звено в тайния пазар, който завършва с яйца, продавани на пазарите в близкото село Хучитан и чак в престъпния квартал Тепито в Мексико сити.
Около 100 от яйцата с размер на топка за голф, за които се смята, че са афродизиак, се продават само за 30 песос (1,70 долара).
В менютата на ресторантите половин дузина сварени яйца са на цена от 60 песос.
В ресторант в Ючитан се предлага „супа от морски дарове с добавени супервитамини“ – пикантен бульон с билки, охлюви, миди и две яйца от костенурка за 100 песос.
„Тя се продава доста добре. Туристите я поръчват от любопитство“, казва една от сервитьорките.
Всяка година шест от седемте вида морски костенурки в света гнездят по бреговете на Мексико между юли и март. Някои пристигат чак от Япония.
В Морро Аюта се срещат предимно морски костенурки от вида маслинов хребет, които идват с десетки хиляди, настаняват се на плажа, за да изкопаят гнездата си и да снесат средно по 100 яйца.

През сезон 2014 г. в Мексико са свили гнезда повече от 1,1 млн. морски костенурки от този вид.
Има и други заплахи
Въпреки подобрението, мексиканските власти продължават да са нащрек, тъй като хората не са единствената заплаха.
Птиците и дивите кучета се хранят с яйцата и само 35 % от тях се излюпват след 45-дневния инкубационен период.

След като малките костенурки се появят на бял свят, те трябва да избягват хищниците, докато се придвижват към океана. Според експертите само една от 1000 костенурки достига зряла възраст.
Едуардо Нахера, директор на неправителствената организация Costasalvaje (Див бряг), се опасява, че инвеститорите ще забележат недокоснатата плажна ивица и ще се опитат да строят на нея.
„Те ще искат да построят 40-етажни хотели, голф игрище, летище и тогава чудото ще свърши“, казва Нахера, който лобира за обявяването на плажа за защитена зона.
Превод и редакция: TRENDY NEWS