Всички обичаме портокали, нали? Този сладко-кисел плод е не само пълен с витамини, но и успокоява вкусовите ни рецептори. Въпреки това портокалите се предлагат и в зелен цвят. Но всички искаме портокали в оранжев цвят, нали? Всъщност в английския език оранжевият цвят дори е кръстен на този плод. Така че защо кората на някои портокали е зелена? Нека ви разясним това.
Месестата част на портокала по принцип е оранжева, но цветът на кожата зависи от мястото, където расте. Факт е, че в повечето по-топли части на света, особено около екватора, зрелите портокали са зелени, а не оранжеви. Така че не е задължително портокалът да има оранжев цвят, за да бъде истински портокал.
Науката за цвета
Всъщност портокаловите дървета растат добре и дават плодове при температури от около 15 °C до 30 °C. Когато портокалът узрее, той е пълен с хлорофил. Ако по време на процеса на зреене се изложи на ниски температури, хлорофилът загива и се появява оранжевият цвят. Ето защо в регионите с по-умерен или по-мек климат зелената кора се оцветява в оранжево със захлаждането на времето през есента. В тропическия климат обаче винаги е горещо, така че хлорофилът и зеленият цвят се запазват.
Портокалите, техният произход и многобройните им приложения
Произход на портокалите
Този плод произхожда от регион, обхващащ Южен Китай, Североизточна Индия и Мианмар, а най-ранното споменаване на сладкия портокал е в китайската литература от 314 г. пр. Тези портокали, отглеждани в тропически райони, всъщност са били зелени. Към 1987 г. е установено, че портокаловите дървета са най-култивираните овощни дървета в света.
Кое е било първо – цветът или плодът?
Плодът. Преди англоговорящият свят да се запознае с плода, цветът му е бил наричан „жълто-червен“. Това се променя, когато в Европа са докарани портокалови дървета. Портокалът става широко достъпен на пазарите и вдъхновява наименованието на цвета. Първата регистрирана употреба на „orange“ като наименование на цвят в английския език е в началото на 1500 г.
Какво прави оранжевия цвят толкова популярен?
Портокалите и другите цитрусови плодове са богати на витамин С – важно хранително вещество, което не можем да си набавим сами. Някои ензими в организма се нуждаят от витамин С, за да могат да работят правилно, включително ензимите, които произвеждат колаген – структурен протеин, който поддържа тъканите и органите. Ето защо недостигът на витамин С в организма може да доведе до заболяване, наречено скорбут, което предизвиква симптоми като умора, болки в ставите, подути венци и др.
Това заболяване е често срещано при моряците, които са се отправяли на дълги плавания, благодарение на лошата им диета, в която липсват пресни плодове и зеленчуци. Всъщност през 1497 г. португалският изследовател Васко де Гама почти губи по-голямата част от екипажа си от скорбут по време на плаване. Когато след кацането на източния бряг на Африка той дал на членовете на екипажа си портокали, те като по чудо се възстановили. До средата на XVIII в. плодовете стават широко известни като средство за лечение на скорбут.