Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

„Подготвяме един обзор-сравнение между ваксините, така че и за медицинските специалисти да бъде по-лесно и по-достъпна тази информация, да не трябва да проверяват всичко в кратката характеристика.“. Това заяви за БНТ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов. Той допълни, че на медиците ще бъде оказано максимално съдействие по отношение на логистиката на ваксините

И посочи, че вече се наблюдава регулярност в достаките и разпределение на ваксините у нас. Кирилов обясни, че вече всяка седмица има  доставки и се навлиза в нов етап. До края на месеца очакват 240 хиляди дози, а за март над 500 хиляди дози от трите ваксини. „Това променя актуалната ситуация ще може да се ваксинират по голям брой хора . Ще има ускорение на ваксинацията.“, коментира шефът на агенцията по лекарствата.

Той обясни още ,че общото количество ваксини, което страната ни очаква да получи е над 18 милиона, които ще стигнат за около 10 млн души, тъй като предстои одобрение и на еднодозова ваксина.

По отношение AstraZeneca Богданов коментира, че първия договор с оксфордската ваксина е от юни и се е очаквало да е първата одобрена. Заради това и от нея са поръчани най-много ваксини.

„Договорите са фиксирани, като количествата се договарят от ЕК. Към онзи момент август-ноември, не се знаеше коя ще получи разрешение и кога.“, обясни още Кирилов и посочи не може да се получи цялото количество накуп, а регулярно.

По отношение на ваксинирането на хора с автоимунни заболявания, шефа на агенцията по лекарства обясни, че когато заболяването е в ремисия, контролирано, няма никакъв проблем да се постави ваксина. Даже е препоръчително, защото тези лица са по-рискуви от тежко протичане.

Изследванията към момента показват, че имунитета от ваксина трае поне 8 месеца, като очакванията на производителите са той да трае година, дори две.

Кирилов подчерта още, че и трите ваксини имат единтична ефикасност срещу тежко протичане и смърт – трите показват 100 процента. Има разлика по отношение ефикасността на инфектиране.

Според Богдан Кирилов се увеличава процента на желаещите да се ваксинира и прогнозира скоро да започне и така наречената масова ваксинация.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *