Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Тази история е достойна за сюжет на холивудски филм. Младите мъже отвличат самолет, за да избягат от България в Австрия. На 7 март 1983 г. в България е похитен самолет от терористи, въоръжени само с ножове, а случаят е известен като „Виенският полет”. Варна пък се превръща във Виена, за първи път пред NOVA говори човекът, преговарял с похитителите.

На 7 март 1983 г. в полета София – Варна, четири момчета рискуват всичко. Лъчезар, Красен, Ивайло и Валентин – всички имат проблеми с властите – провинения в армията, на отчет за измами и следствени за кражби. „Това са едни некомпетентни младежи с криминално досие. Най-големият беше на 22, а най-малкият на 17”, разказва експертът по безопасност на полетите Ангел Борисов.

Безпроблемно минават проверка с фалшиви паспорти, крият в себе си ножове, които никой не открива навреме. „Не са открити джобните им ножчета. Това показва, че проверката е извършена немарливо”, обяснява Ангел Борисов.

Самолетът излита и никой не подозира какво ще се случи. В небето терористите взимат заложник. Неслучайно службите наричат операцията – случаят с „кланата стюардеса”. Един от похитителите симулира, че му е лошо. „Той се е правел, че повръща, а стюардесата се е опитвала да му помогне. Когато тя се навежда, той я хваща през главата и опира нож в гърлото ѝ”, разкрива Ангел Борисов.

Терористите настояват да кацнат не във Варна, а във Виена. Спецслужби и криминалисти съставят план, с който да ги заблудят накъде лети самолетът. „Изведнъж Варна стана Виена и токът спря – да. Цяла Варна беше затъмнена, а електричеството загасено”, допълва експертът по безопасност на полетите.

Докато са в небето, похитителите мислят, че Черно море е река Дунав, но допускат фатална грешка.

„Нито един от тях не отива в пилотската кабина, за да види в какво направление лети самолетът. Обикновено похитителите заплашват с пистолет капитана: „Ако не изпълниш това – ще те застрелям моментално”, обяснява Борисов.

До днес България остава единствената държава, която спира тока на цял град, за да спаси пътниците на борда на самолет. Варненци разбират години по-късно за инцидента. Преди да спрат тока, властите обикалят по болниците, за да уведомят, ако има спешни операции, да се включат генераторите. За час морският град потъва в мрак и самолетът каца.

На борда са изпратени служители на Летище Варна, преоблечени в австрийски униформи.

Мисията им е да заблудят похитителите, че наистина са във Виена. Единият от тях е Стоян Милков, по това време заместник началник на Гранична полиция на аерогарата.

Стоян Милков преговаря с похитителите без страх. „Това е съдба, можеше да стане всичко с мен. Не се чувствам герой”, заявява Милков. „Започнахме разговор с Марта на немски език. Стюардесата беше арестувана в тоалетната, а тарторът ѝ опрял нож, щял да я заколи”, споделя Стоян Милков.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *