Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Президентът Румен Радев връчва днес мандата на БСП, като с това приключва процедурата по конституционната рулетка в опитите за съставяне на кабинет, предава Монитор.

Въпреки това от БСП няма да се възползват и веднага ще върнат мандата. След това Радев в разумен срок  ще трябва да издаде два указа – първият за  разпускането на НС и за насрочване на избори, и втори за назначаването на служебен кабинет. В общественото пространство дори започнаха да се коментират имена за служебен премиер, сред които съветника по сигурността на Радев – Стефан Янев. В предишното служебно правителство той бе вицепремиери и военен министър. Сред другите имена бе това на бившия шеф на НСС Бойко Рашков, както и на бившия просветен министър от НДСВ Даниел Вълчев.

Наред  с това в сряда следобед Радев започва и консултации с партиите от НС за състава на ЦИК. На срещата формациите трябва да представят своите кандидатури, като още тогава трябва да се договорят за ръководството на комисията – за шеф, заместници и секретар. Едва след това всички ще бъдат проверявани за принадлежност към службите, както и ще бъдат изслушвани. Според последните промени в ИК, Радев трябва да назначи новата ЦИК в срок от 14 дни. Именно тя ще трябва да проведе и предстоящия предсрочен вот, който бъде в началото на юли. Вече се обсъждат и възможните варианти – 4 или 11 юли. Всичко това обаче е обвързано с датата, на която Радев ще разпусне НС и подпише указа за това.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *