Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

В последните години Китай пое в посока, движена от амбицията да стане водещ фактор в световния футбол. Под инструкцията на президента Си Дзинпин големите компании започнаха да инвестират огромни средства в спорта в страната и чужбина, но тази практика е на път да приключи, захвърляйки големите цели твърде рано след обявяването им.

Зад промяната стоят властите в Пекин, които направиха обратен завой спрямо първоначалните си идеи. Сред големите цели, заложени в плана от 2016 г., беше превръщането на страната в световна футболна сила до 2050 г.

Първата стъпка в тази посока започна с разточително харчене от китайските клубове, зад които стоят цели компании, подкрепени от държава. С амбицията да се изгради първенство, което да се конкурира с водещите шампионати, бяха привлечени куп застаряващи и скъпоплатени международни звезди, а в същото време китайските инвестиции навлизаха бързо в европейските клубове.

С времето комунистическата партия обаче инициира голяма декомерсиализация на футбола в Китай. Наред с други неща, професионалните клубове бяха задължени да премахнат имената на собствениците от наименованията на клубовете. В тази връзка “Дзянсу Сунинг” стана “Дзянсу”, което не беше прието с добро око от Suning Holding Group. Малко по-късно лицензът на действащия шампион беше отнет, а пет други клуба също са изключени от професионалните лиги.

“Проблемът е, че на китайското правителство стана ясно, че няма да има възвръщаемост, свързана с извършването на подобна инвестиция”, казва специалистът по спортен бизнес Саймън Чадуик.

Китайската комунистическа партия има ясна визия къде иска да отведе страната икономически. В новия си петгодишен план президентът Си Дзинпин призова инвестициите да се върнат в страната и фокусът да бъде поставен върху вътрешния пазар, посочва “Дойче веле”.

Въпросът вероятно ще накара много китайски инвеститори да спрат да наливат средства в европейския футбол. През 2017 г. имаше 20 клуба от Стария континент, собственост на големи китайски инвеститори, а днес вече са 10. Сред тях са “Интер”, “Саутхемптън”, “Уулвърхмптън” и др.

Ефектът на доминото започна, след като Уанг Джианлин препродаде акциите си в “Атлетико” (Мадрид). Малко по-късно CEFC China Energy се отдръпна от “Славия” (Прага), а в момента собственикът й Йе Дзиенмин е в затвора заради икономическата си дейност.

“Както знаете, Джак Ма (съосновател на Ali Baba Group), също изчезна за известно време. Това е много често срещан модел. Ако държавата не харесва нещо, тя ще се намеси. И много често (участващият) индивид ще изчезне за кратко. Той ще се върне по-късно и ще каже: “Направих грешка и сега разбирам какво трябва да правя”, обяснява Чадуик.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *