Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: БГНЕС

Кипър представи поетапно отмяна на ограниченията за Covid-19 през следващия месец, включително съкратен комендантски час и възобновяване на всички училища през следващата седмица, съобщи “Та Неа”, цитиран от news.bg.

Строго двуседмично блокиране ограничи рекордно високия брой инфекции, въпреки че някои здравни служители искаха ограниченията да бъдат леко удължени.

Министърът на здравеопазването Константинос Йоануу каза на пресконференция, че основната цел на отмяната, която започва на 10 май, е “да повдигне настроението на обществеността след месеци на жертви”, без да се застрашава общественото здраве чрез премахване на всички ограничения едновременно. Той каза, че някои ограничения ще останат в сила поне до края на юни, когато властите се надяват да бъдат ваксинирани 60-65% от населението.

От следващата седмица хората вече няма да имат нужда да имат разрешение от текстови съобщения, за да напуснат дома. Ще има ограничение на капацитета в барове, ресторанти, молове и паркове, които постепенно ще се увеличават от 30% на 50% през следващите няколко седмици. Търговските магазини, спортните зали и фризьорските салони също ще бъдат отворени отново.

Но Йоануу каза, че хората ще трябва да покажат на полицията или карта за ваксинация, текстово съобщение на здравните служби, доказващо възстановяване от Covid-19, или отрицателен PCR тест, проведен 72 часа преди излет на всяко място, където хората се събират масово.

Ще бъдат направени някои изключения, включително за посещение на супермаркети, аптеки, плажове, паркове и пазари на фермери на открито, където хората просто ще трябва да носят маски и да спазват дистанция.

Йоану каза, че мярката ще бъде “временна” и властите работят по приложение за смартфон, за да опростят процедурата.

Властите съобщиха, че вече една трета от населението на Кипър от около 875 000 души е получило поне първа доза като част от разширена програма за ваксинация, която се смята за ключова за повишаване на шансовете на зависимата от туризма държава да привлече повече туристи.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *