Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Майката на прочутия руски оръжеен трафикант Виктор Бут, затворник в Съединените щати, призова президентите Джо Байдън и Владимир Путин да се разберат за освобождаването на нейния син. „Търговеца на смърт“, както е известен Бут е един от най-големите контрабандиси на оръжие в света.

„Аз съм почти на 85 години и ако той трябва да излежи и другата половина от присъдата си в САЩ, няма вече да съм тук“, когато ще бъде освободен, пише Раиса Бут в писмо.

„Моля ви като майка, която дълги години вече очаква сина си: разберете се някак помежду си, за да може синът ми да се върне при мен“, обръща се тя към президентите на САЩ и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин, които ще се срещнат след броени дни, предава bg-voice.

Г-жа Бут моли двамата лидери да помислят и „за руските и американските семейства“, чиито близки са зад решетките на геополитическия противник.

Арестуван в Тайланд през 2008 г. при операция на американски агенти, Виктор Бут, продавал съветски оръжия по целия свят, излежава 25-годишна присъда в САЩ.

Путин и Байдън ще разговарят на 16 юни в Женева по редица въпроси; не един затворник, а и техни близки, се възползваха от случая, за да призоват да бъдат обсъдени и техните случаи.

Виктор Бут е правил нелегални доставки за държави като Ангола, Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне, Судан и Афганистан в пълен разрез с международните ограничения. Името му се свързва с терористични организации в Африка и Близкия Изток, вклчително и за Ал Кайда.

За раждането и детството на Виктор Бут не се знае много. Самият той твърди, че е роден през 1967 в днешен Таджикистан, но според разследването на Южна Африка всъщност е украинец.

Каквато и да е истината, това, което е сигурно, че след разпадането на СССР той започва да изнася огромни количества оръжие от Източна Европа към Африка, Близкия изток и Латинска Америка. За целта създава свои собствени компании за авиационен транспорт на товари.

Бут е полиглот и говори свободно шест езика
Освен руски, той владее английски, френски, португалски, арабски, персийски и есперанто. Според личния уеб сайт на Бут, той е служил в съветската армия като преводач. Преди това е учил във военния институт за чужди езици.

Има данни обаче, че руснакът е завършил и школа към КГБ, след което е пратен на мисия в Ангола, където е участвал в гражданската война.

Именно Ангола е първата страна, до която започва да лети компанията на Бут след основаването й, като превозва товари от правителствата на Франция и САЩ и Обединените нации. Твърди, че ставало въпрос за хуманитарни помощи, замразени пилета и цветя. Не след дълго обаче се сдобива с прозвището „Разбивача на санкции“, тъй като още тогава името му е замесено в нарушения на оръжейното ембарго на ООН в западноафриканските страни като Ангола, Либерия, Сиера Леоне и Демократична република Конго.

Някъде по това време Виктор Бут добавя към летателните дестинации на компаниите си и размирния Афганистан.

Българската следа
В доклад на ООН, публикуван през 2000 година се посочва, че в периода 96-98 година „български оръжейни заводи са изнасяли големи количества различни оръжия на база фалшифицирани сертификати“. Като източник на трафик се посочват компаниите на Бут, които са пренасяли товарите от летище Бургас към Того.

През 93-та година руснакът осъществява ключово запознанство с родения в Сирия Ричард Чичакли. Правителството на Обединените арабски емирства наема Чичакли за да създаде безмитна зона на летището в Шарджа. Това дава идеална възможност на Бут да използва аерогарата и да се възползва от безмитната му зона. Според американските служби по това време сириецът става „финансов мениджър“ на руския си приятел.

Когато САЩ започват операцията си в Афганистан след атаките на 11 септември 2001-ва, Бут се явява пред руските власти за да декларира, че никога не е правил доставки за талибаните и Ал Кайда и отрича всякакво сътрудничество с тях. Данните от разузнаването обаче сочат друго – оръжейния трафикант е продавал самолети на талибаните, а със самолети на неговите компании терористите са пренасяли пари и злато.

Новият век се оказва също доста благотворен за бизнеса на руския трафикант – има солидни подозрения, че е доставял пратки за някои от най-големите въоръжени групировки в Африка, осъществяващи атаки в Конго и Кения. Регистрирани са също така срещи с лидери на Хизбула в Ливан, а след свалянето на Муамар Кадафи излизат архивни документи, според които още през 2003-та британското разузнаване е предупредило Триполи, че Виктор Бут регистрира „солидно присъствие в страната и интереси то да се разширява“. Руснакът също така е обвиняван от САЩ в незаконни доставки на оръжия за „Революционните въоръжени сили на Колумбия – народна армия” (ФАРК), смятана за терористична организация от американското правителство.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *