Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Към началото на юни общият брой съобщения към Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ за постваксинални реакции след ваксина срещу COVID-19 е бил 2368, съобщава Министерството на здравеопазването.

При обявените 1 353 249 направени ваксини, честотата е 1.74 на 1000, посочиха още от пресслужбата. ИАЛ наблюдава тенденция към все по-слабо докладване на постваксинални реакции в сравнение с предишните месеци.

При РНК ваксините тези реакции са характерни по-скоро след втората доза, като рядко се отчита повишаване на телесната температура над 38 градуса. По-рядко е било съобщавано за симптоми при стомашно-чревния тракт, за вариране в кръвното налягане и сърдечната честота, за уголемяване на лимфни възли.

Най-често съобщаваните реакции след поставяне на векторна /аденовирусна/ ваксина са били грипоподобни симптоми – в немалко случаи температурата е била над 38 градуса, появявали са се болки в ставите и мускулите. Интензивни симптоми са имали хора под 50-годишна възраст. Относително по-малко са били съобщенията за локална реакция на мястото на инжектирането.

Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е била в рамките на 24-48 часа. Голяма част от реакциите – близо 90 на сто от съобщенията, са били направени от немедицински лица.

Не е имало съобщения за анафилактични реакции.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *