Изцяло в подкрепа на ваксинацията се обявиха хотелиери и ресторантьори в България.
„С нетърпение и надежда чакаме 1 март, за да отворим заведенията. Решенията, а и пандемията обаче понякога са непредвидими“, заяви пред БНТ зам.-председателят Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.
„Браншът ще се възстановява поне 5 години. Загубите са от порядъка на 80% „, смята Димитров.
„Подкрепяме масовата ваксинация – това е начинът за справяне с пандемията“, разкри зам.-председателят на БХРА.
„Няма огнища в заведенията – дори да има зараза, то няма как тя да се скрие сред служителите“, каза още той.
„Не е уместно да атакуваме здравия министър по време на пандемия. Това е все едно по време на война да атакуваме военния министър“, сподели Атанас Димитров.
„Многократно сме заявявали – ако се затваря, то да е пълно, за да се справим с пандемията. Хората са шокирани какво се случва в хипермаркетите, градския транспорт и големите магазините. Видя се, че и училищата са едни огнища“, съобщи зам.-председателят на БХРА.
„Като индустрия не искаме да разчитаме на помощи, а да работим“, завърши Атанас Димитров.
Той увери, че няма да има ескалация на заразените в местата за хранене. Димитров подчерта, че асоциацията подкрепя масовата ваксинация и счита, че това е един от пътищата за връщане към нормалността.
Зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация обаче подчерта, че ваксинацията в никакъв случай не трябва да влияе върху отношенията работодател-служители. Дали да си поставиш ваксина е личен избор и всеки, който предприеме такава стъпка, трябва да бъде убеден, че това е правилното решение за него, за семейството му и за обществото.
По думите му, изискването един човек да е ваксиниран, за да бъде нает на работа, е неудачно, неуместно и противоречи на здравата логика и право на всеки гражданин да реши как да действа в такава ситуация.
„Ресторантьорството и хотелиерството е най-пострадалият бизнес и то в световен мащаб. Връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация“, отбеляза той.
„В нито един хотел и ресторант няма доказани огнища на зарази“, подчерта Димитров и допълни, че в бизнеса се спазват всички необходими мерки. Заразата би се разпространила сред служителите, ако има огнища в заведенията.
Той беше категоричен, че всички мерки ще бъдат спазени при очакваното отваряне на заведенията на 1-ви март.
„Ние не сме на мнение, че трябва на всяка цена да отворим и след 5 дни да затворим. Ако ще отваряме, искаме да работим в нормален режим, защото едно отваряне струва доста сериозни средства на хора, които трябва да заредят обектите си“, обясни Димитров.