Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Изцяло в подкрепа на ваксинацията се обявиха хотелиери и ресторантьори в България.

“С нетърпение и надежда чакаме 1 март, за да отворим заведенията. Решенията, а и пандемията обаче понякога са непредвидими”, заяви пред БНТ зам.-председателят Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

“Браншът ще се възстановява поне 5 години. Загубите са от порядъка на 80% “, смята Димитров. 

“Подкрепяме масовата ваксинация – това е начинът за справяне с пандемията”, разкри зам.-председателят на БХРА.

“Няма огнища в заведенията – дори да има зараза, то няма как тя да се скрие сред служителите”, каза още той. 

“Не е уместно да атакуваме здравия министър по време на пандемия. Това е все едно по време на война да атакуваме военния министър”, сподели Атанас Димитров.

“Многократно сме заявявали – ако се затваря, то да е пълно, за да се справим с пандемията. Хората са шокирани какво се случва в хипермаркетите, градския транспорт и големите магазините. Видя се, че и училищата са едни огнища”, съобщи зам.-председателят на БХРА.

“Като индустрия не искаме да разчитаме на помощи, а да работим”, завърши Атанас Димитров.

Той увери, че няма да има ескалация на заразените в местата за хранене. Димитров подчерта, че асоциацията подкрепя масовата ваксинация и счита, че това е един от пътищата за връщане към нормалността.

Зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация обаче подчерта, че ваксинацията в никакъв случай не трябва да влияе върху отношенията работодател-служители. Дали да си поставиш ваксина е личен избор и всеки, който предприеме такава стъпка, трябва да бъде убеден, че това е правилното решение за него, за семейството му и за обществото.

По думите му, изискването един човек да е ваксиниран, за да бъде нает на работа, е неудачно, неуместно и противоречи на здравата логика и право на всеки гражданин да реши как да действа в такава ситуация.

“Ресторантьорството и хотелиерството е най-пострадалият бизнес и то в световен мащаб. Връщане към нормалното ще отнеме може би над 5 години, дори при прогресиращ темп на ваксинация”, отбеляза той.

“В нито един хотел и ресторант няма доказани огнища на зарази”, подчерта Димитров и допълни, че в бизнеса се спазват всички необходими мерки. Заразата би се разпространила сред служителите, ако има огнища в заведенията.

Той беше категоричен, че всички мерки ще бъдат спазени при очакваното отваряне на заведенията на 1-ви март.

“Ние не сме на мнение, че трябва на всяка цена да отворим и след 5 дни да затворим. Ако ще отваряме, искаме да работим в нормален режим, защото едно отваряне струва доста сериозни средства на хора, които трябва да заредят обектите си”, обясни Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *