Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна, заяви бившият финансов министър Петър Чобанов пред БНР.

“Актуализация е необходима, защото в бюджета е записан таван към дълга от 4,5 млрд. лв., а вече говорим за нужди от дълг в размер на над 6,5 млрд. лв.. Виждаме, че дефицитът е по-висок от този, който първоначално беше записан към доклада по бюджета, така че новият парламент ще трябва да направи актуализация”, посочи Чобанов.

По думите му дори през юли да не се стигне до сформирането на редовно правителство след предсрочния вот, служебният кабинет има право да внесе в парламента промени в основния финансов закон.

Според него като първа стъпка служебното правителство трябва да установи какво точно е състоянието на публичните финанси.

Това дали бюджетът е на дефицит или има излишък, в момента не е важно да се коментира. Най-важното е с какви точно ресурси разполага правителството и дали има средства, които може да използва, ако това се наложи, било то за продължаване на антикризисните мерки, било то за изплащане на новите избори, за изплащане на машините по старите избори, коментира още той

“Трябва да се установи финансовото състояние на държавата, вижда се има ли резерви, може старото правителство да е било благородно и да е оставило такива. Оттам нататък пътят е ясен – преструктуриране на съществуващите разходи”, заяви още финансистът.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *