Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

На следващото заседание на Националния ваксинационен щаб в понеделник ще бъде взето решение за начало на имунизациите срещу коронавирус на деца на възраст от 12 до 15 години в България. Това съобщи в предаването “Директно” по Bulgaria ON AIR председателят на щаба проф. Красимир Гигов.

Ваксинациите ще се извършват с препарата на Pfizer/BioNTech и най-вероятно процесът може да започне до седмица.

На заседанието се очаква да бъдат обсъдени становищата на педиатри за здравните аспекти на казуса, както и на юристи, тъй като става дума за непълнолетни лица.

В началото на месеца Европейската комисия разреши за употреба препарата при деца от 12 до 15-годишна възраст. Няколко държави вече започнаха приложението му при тези пациенти, сред които Великобритания и Израел.

Страната ни разполага с достатъчно дози от всички одобрени за приложение ваксини у нас. Намалява обаче броят на желаещите да се имунизират, коментира още проф. Гигов. По-голямата част от ваксинираните в последните дни са с втора игла.

Срокът на годност на част от наличните препарати изтича до месец и съществува реална опасност те да останат неизползвани. Затова България обмисля варианти да дари тези дози на българи в държави като Македония и Молдова, обясни той.

До момента България е получила общо 3 млн. и 400 хил. дози ваксини.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *