Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Снимка: БГНЕС

Имаше какво да се наваксва с масовата ваксинация у нас, но мисля, че ваксинацията направи нещо много добро. Накара хората да се ваксинират, защото българите си мислят. Това каза в студиото на сутрешния блок на bTV директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Чакай да видя дали другите ще се ваксинират и ако им няма нищо и аз ще го направя“, това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, „Но нещата не са в толкова сиви краски“, добави той.

„Довечера чакаме още ваксини от АстраЗенека, а в понеделник допълнително на Пфайзер. На много места из страната зелените коридори още работят. Скоро и в София ще бъдат възстановени“, увери професорът.

„Проблемът е за целия свят, не само за България. Много българи от чужбина ми пишат и ме питат да идват ли да се ваксинират в България, защото навсякъде има затруднения. Очаквахме ритмично снабдяваме, но ваксините са такъв продукт, че е нормално да има забавяне“, допълни експертът в телевизионно интервю.

„От епидемиологична гледна точка няколко неща са важни да се знаят: Първо – важна е първата доза – тя прави имунитет в голям процент в населението. А с втората в индивидуален план се увеличава имунният отговор с 10-15%.  Генетиката е такава, че много хора не реагират от първата доза и заради това се слага втората. На десетата седмица е добре да се сложи втората доза на много, много добрата ваксина на АстраЗенека. За съжаление у нас се създава недоверие от хора, които много говорят, ама не разбират“, каза проф. Кантарджиев.

„Фирмите застават зад своите си ваксини и заради това казват, че втората доза трябва да е от първата поставена ваксина.От медицинска гледна точка обаче е много интересно друго – да се прави комбинация. Тоест първата доза да е от една ваксина, а втората да е от друга.В България имаме три ваксини, а в средата на март ще бъде одобрена и тази на Johnson & Johnson – тогава може да помислим и за нея.Най-важното е, че всички ваксини, които са одобрени, пазят от тежките случай, умиранията и влизането в болница”, зяви проф. Кантарджиев.

„Тези, които вече са го преболедували да изчакат три месеца и едва тогава да се ваксинират, но трябва да знаят, че една доза им е достатъчна, а може и без една“, каза той.

Професорът добави, че на 6 януари се е ваксинирал с първата си доза и след 15 дни е имал адекватет имунен отговор.

Ресторантите и заведенията официално ще отворят у нас на първи март. 

„Трябва да знаем, че ресторантите не са местата, където става най-голямото заразяване“, добави проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев каза, че подкрепя идеята за въвеждане на т. нар. „здравен паспорт“, но с няколко условия: „Трябва да се спазват правата на човека. Не може да кажем на човек, който не се е ваксинирал или не иска, да си стои вкъщи и да не пътува.

Но от друга страна, човекът, който вече има ваксина или е прекарал заболяването, вече има антитела.

„За“ съм паспорта, но да няма дискриминация“, заяви той.

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *