Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Нови сателитни изображения, получени от CNN, разкриват, че Северна Корея наскоро е предприела стъпки за прикриване на съоръжение, което американските разузнавателни агенции смятат, че се използва за съхраняване на ядрено оръжие, предава dnes.bg.

Това е ход, който може да допринесе за нарастващото чувство за спешност у критиците, които твърдят, че администрацията на Байдън трябва да формулира ясна стратегия за това как ще се справи с Ким Чен Ун занапред.

Изображението, заснето от Maxar на 11 февруари и анализирано от експерти от института Middlebury, показва, че Северна Корея е изградила нови конструкции в Йонгдоктонг през 2020 г. – опит, който изследователите казват, вероятно има за цел да закрие няколко подземни тунелни входове, които водят до съоръжението, където се съхраняват ядрени оръжия.

“Изображенията, публикувани от Maxar, показват двойката тунелни входове още през декември 2019 г. и нова подобна на сграда структура, видима през февруари 2021 г.”, казва Джефри Луис, професор в Института за международни изследвания Middlebury.

Йонгдоктонг по-рано е бил идентифициран от американското разузнаване като предполагаемо съоръжение за съхранение на ядрени оръжия в Северна Корея и все още се смята, че се използва за тази цел, твърди представител на американското разузнаване пред CNN.

Сателитните изображения потвърждават това, което е широко известно сред служителите и експертите по националната сигурност в САЩ от години: Северна Корея продължава активно да разработва ядрени оръжия в различни обекти из цялата страна, като същевременно предприема по-нататъшни стъпки за скриване на натрупаните вече запаси.

Неотдавнашното строителство на обекта със сигурност ще привлече вниманието на американските разузнавателни агенции, тъй като те внимателно наблюдават местата, за които се подозира, че са част от програмата за ядрено оръжие на Пхенян, твърдят двама бивши служители на разузнаването и депутати от Конгреса.

Законодателите и ключовите американски съюзници с нетърпение очакват подробности за политиката на президента Джо Байдън в Северна Корея. Те очакват намеренията му да бъдат обявени публично през следващите седмици, когато приключи прегледът на предишните политики спрямо КНДР.

Ясните доказателства, че ядрената програма на Северна Корея продължава, допринасят за спешността на ситуацията.

“Колкото и комични да са усилията, Северна Корея продължава да надгражда своите съоръжения за ядрено оръжие и полага усилия да ги скрие”, казва Луис, позовавайки се на факта, че американските разузнавателни агенции наблюдават мястото от години.

Байдън обмисля различни варианти, тъй като Северна Корея използва “измама и отричане”

Освен че подчертава ангажимента си да работи заедно с регионалните съюзници, администрацията на Байдън не е разкрила много около плановете си как ще се ангажира със Северна Корея през първите си седмици на управление. Висши служители предлагат само неясни изявления, потвърждаващи ангажимента на САЩ за “денуклеаризация”, но с малко конкретни подробности .

“Гледната точка на президента е, че ядрените балистични ракети на Северна Корея и други дейности, свързани с разпространението на ядрените оръжия, представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност в света и подкопават глобалния режим”, заяви последният говорител на Белия дом Джен Псаки преди месец.

Представителят Анди Ким и други бивши американски служители заявиха пред CNN, че се надяват администрацията на Байдън да се ангажира бързо със Северна Корея, преди да бъдат проведени поредните ракетни изпитания или да бъдат предприети други провокативни стъпки по-късно тази година, които могат да затруднят дипломацията.

“Мисля, че има възможност наистина да се насочим към редица фронтове, а не просто всичко да живее или да умре на базата на денуклеаризация. Мисля, че ако отново тръгнем по този път, ще бъдем ударени от същите проблеми, които сме имали отново и отново. Надявам се, че екипът на Байдън ще се възползва по различен начин от тази гледна точка”, казва Ким, член на Демократическата комисия по външни работи и комисиите по въоръжените служби на Камара, в скорошно интервю.

Представителят Адам Кинцингер, член на републиканската комисия по външните работи на Парламента, каза, че все още вярва, че администрацията на Байдън трябва да продължи да работи за “Северна Корея без ядрено оръжие”, но признава, че няма лесни отговори по отношение на това как да се преследва тази цел .

“Депонирането на Ким Чен Ун в момента не е реалистично и не би трябвало да бъде нашата политическа цел. Обединението на Корея вероятно не е много реалистично, така че трябва да работим върху това как да предотвратим избухването на ядрена война или как да възпрем Северна Корея да използва предполагаемата си ядрена способност”, казва той пред CNN.

Краткото време на раздвижването в Йонгдоктонг е забележително, но изисква известно проучване, тъй като действията на Северна Корея никога не могат да бъдат взети по номинал, казва бивш висш служител на американското разузнаване. Ако Северна Корея се стреми да ускори ангажимента с администрацията на Байдън и не иска да използва провокация като ракетен тест, този ход може да бъде предприет, за да привлече вниманието на САЩ.

Бивши служители на разузнаването твърдят, че неотдавнашните усилия за закриване на гледката на американските шпионски сателити може да имат за цел да напомни на администрацията на Байдън, че работата по тези програми продължава, дори когато Белият дом обмисля дипломатически път напред.

Тактиката на Северна Корея да се опита да използва “измама и отричане” не е нещо ново, обяснява бивш служител. Известно е, че севернокорейците използват тактиката, за да привлекат вниманието на САЩ върху даден въпрос – да допускат грешни изчисления и да отричат, че го правят.

Екипът на Байдън се стреми да увеличи натиска и да използва дипломация

Докато детайлите от плана на Байдън за Северна Корея се разработват от администрацията, Белият дом не отчита възможността за пряка ангажираност.

Тръмп направи прецедент, когато става въпрос за разглеждането на нерешимото предизвикателство на Северна Корея. Вместо да работи с американските съюзници в региона, той даде приоритет на развитието на лична връзка с Ким Чен Ун. Лидерите си разменяха писма и се срещнаха лично три пъти. И все пак, въпреки този безпрецедентен ангажимент, Северна Корея днес е по-опасна, отколкото когато Тръмп встъпи в длъжност.

Докато екипът за национална сигурност на Байдън започва да разработва своята политика в Северна Корея, те ще се изправят пред предизвикателството да оформят нюансиран подход, който подновява ангажимента към съюзниците, избягвайки просто да се върне към стратегията на Северна Корея преди Тръмп, характеризирана като “стратегическо търпение” от Администрация на Обама.

Държавният секретар Тони Блинкен казва, че администрацията ще обмисли как да увеличи натиска върху Пхенян и как да ги привлече с дипломация, добавяйки, че нищо не може да се направи без консултация със съюзници.

“Възнамеряваме да преразгледаме целия подход в политиката към Северна Корея, защото това е труден проблем, който измъчва администрация след администрация, след администрация и това е проблем, който не се е подобрил. Всъщност стана още по-тежък”, казва Блинкен по време на изслушване. Той добавя, че администрацията ще разгледа варианти, “които могат да бъдат ефективни от гледна точка на нарастващ натиск върху Северна Корея да дойде на масата за преговори, както и какви други дипломатически инициативи могат да бъдат възможни”.

Антъни Руджиеро, който преди това беше директор на Съвета за национална сигурност за Северна Корея по време на администрацията на Тръмп, също заяви, че вярва, че администрацията на Байдън може да използва санкциите като лост за преговори.

“Санкциите трябва да бъдат на ниво, на което да могат да осигурят лост за преговори. Санкциите към края на администрацията на Тръмп срещу Северна Корея в най-добрия случай бяха спорадични и в някои случаи несъществуващи, така че трябва да отделят известно време за възстановяване на натиска, който да позволи продуктивни преговори”, на мнение е Руджиеро, който в момента е старши сътрудник в базирания във Вашингтон мозъчен тръст “Фондация за защита на демокрациите”.

Очаква се администрацията на Байдън също да започне публично да се изказва срещу всякакви бъдещи севернокорейски провокации, за разлика от подхода във втората част на администрацията на Тръмп, казват настоящи и бивши служители на администрацията на CNN

Провокациите от Северна Корея, които традиционно бележат началото на всяка администрация, могат да бъдат отложени поради пандемията, на мнение са бивши американски служители. Те вярват, че пандемията е поставила Северна Корея в деликатно положение – сега тя не може да си позволи допълнителни санкции и не може да участва в дипломация.

Но Ким Чен Ун мрази да бъде извън светлините на прожекторите и е вероятно той да иска да тества пристигащия екип, което прави практически невъзможно да се предскаже как ще действа той в първите дни на президентството на Байдън.

Някои експерти от Северна Корея смятат, че администрацията на Байдън трябва да изпрати директен сигнал до Северна Корея, за да демонстрира готовност да се ангажира по-скоро, отколкото по-късно.

“Това е момент на възможност”, казва Винсент Брукс, пенсиониран генерал от американската армия, който командва Силите на САЩ в Корея по време на администрацията на Тръмп. “Надявам се, че те ще търсят комуникация рано. Може да се започне първо чрез обратни канали, но трябва да има канал за комуникация директно до Ким Чен Ун.”

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *