До този момент редица научни сведения сочат, че витамините D и C, както и минерали като цинк и магнезий, са способни да намалят тежестта на симптомите при пациенти с COVID-19.
Сега един изследовател призовава учените да изследват друг полезен витамин, който може да е бил пренебрегнат, разказват от уебсайта “Eat This Not That”.
В материал, публикуван в списание Frontiers in Nutrition, Танутчапорн Кумрунгзее, асистент в университета в Хирошима, изразява мнение, че витамин В6 може да играе ключова роля в борбата с коронавируса.
„Има все повече доказателства, че витамин В6 оказва защитен ефект срещу хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и диабет, потискайки възпалението, инфламазомите, оксидативния стрес и карбонилния стрес“, твърде той в статията. „Освен това дефицитът на витамин В6 се свързва с по-ниска имунна функция и по-висока податливост на вирусна инфекция.“
Някои здравни експерти обаче остават подозрителни – и с основание. Д-р Али Уебстър, директор на научноизследователската и хранително-комуникационна дейност в Международния съвет по информация за храните, казва, че все още е твърде рано да се определи дали витаминът може да помогне за намаляване на риска от излагане на неблагоприятни симптоми на COVID-19.
„Съществуват правдоподобни биологични механизми за това и ниските нива на B6 в организма са свързани с отслабена имунна система“, казва тя. „Но често обещанието за положително въздействие е налице, а резултатите от добре проектираните проучвания са разочароващи.“
Уебстър отбелязва, че са необходими повече изследвания, за да може да бъде определен ефектът на витамин B6 върху симптомите на COVID-19.