Нека се преборим със сезонния дефицит на витамини.
С настъпването на пролетта идват не само по-топло време и слънчеви дни, но и недостиг на витамини. Не е изненадващо, защото след цял сезон без слънце, висококачествени пресни плодове и зеленчуци, тялото ни се е изчерпало и изисква заряд от витамини. Сезонните храни могат да помогнат за това. Те са богати на основни витамини, което означава, че лесно могат да възстановят вашата жизненост, сила и здрав вид. Harper’s Bazaar събра петте най-често срещани.
Аспержи
Въпреки че сега можете да купувате аспержи в магазините по всяко време на годината, сезонът му започва през пролетта. Той има ниско съдържание на калории, но в същото време редица полезни вещества и микроелементи – следователно това е истинска находка за тези, които от началото на март решават да подготвят фигурата си за летния сезон. Направете си салати с аспержи, добавете ги към супи или яжте просто така, като предварително сте го сварили или изпекли на скара.
Спанак
Спанакът отдавна е приет от всички фитнес блогъри и гурута за здравословен начин на живот. В крайна сметка този зеленчук е богат на редица витамини: Е, А, К и С, както и на фолиева киселина, желязо и други микроелементи. Спанакът е ранен зеленчук, така че можете да намерите свежи версии по рафтовете още през март. Добавете го към всякакви салати, супи или направете основата на пълнеж за баница или, например, в комбинация със сирене.
Репичка
Те са малки, със силен вкус и добавят пикантна свежест към салатите. Ако вие също обичате репички, значи сте късметлии. Защо ли? Защото здравето и тялото ви ще ви благодарят за това!
Съществуват много видове репички – бели, червени, лилави, черни и дори зелени (известно е, че уасаби се приготвя от вид люти репички).
Любопитен факт е, че дори маслото от репички е изключително здравословно. То се използва в много козметични продукти, както и такива за лечение на витилиго.
Те са евтини и се намират лесно по магазините. Препоръчваме ви да ги консумирате пресни, естествено отгледани и във салати.
Тялото ви ще изпита позитивни промени. След малко ще обясним подробно ползите.
Домати
Разбира се, доматите не са сезонни пролетни зеленчуци, но те вече се отглеждат на юг в средата на пролетта. Затова е време да потърсите сочни и ароматни домати. След зимните домати те ще ви се сторят много по-вкусни – и освен това ще съдържат много повече витамини. Добавете ги към салати, зеленчукови яхнии или просто ги яжте, както сте го правили като дете.
Праз
Този зеленчук има много по-мек вкус от обичайния лук, поради което много готвачи го обичат. Те добавят праз към супи, гарнитури и рибни ястия, след задушаване, пържене или варене на зеленчука. Празът дава първата си реколта през април, така че ще бъде отличен сезонен витаминен зеленчук. Богато е на калий, фосфор и магия, както и на витамини В1, В2 и С.
Превод и редакция: TRENDY NEWS