Контакти

Гр. София, п.к 1618 Район Витоша, ул. Околовръстен път Номер 3
Гр. Варна, п.к 9000, Център, ул. Котел 10

Свържете се с нас

Крум Дончев е български автомобилен състезател. Като един от най-популярните пилоти в Българият, той става четири пъти рали шампион на България. За пръв път през 2003, втори – 2004, трети – 2009 и четвърти 2010. Той е един от тримата българи, спечелили Рали България – през 2008 с Peugeot 207 s2000 и през 2014 с Ford Fiesta R5.

През 2019 г. участва в местните избори в листа на БСП. През 2021 г. той ще бъде водач на листата на БСП в Габрово за парламентарните избори на БСП, като този път ще се състезава за позицията на народен представите. Г-н Дончев се съгласи да даде интервю пред Trendy News.

Вижте какво каза той пред медията ни:

Г-н Дончев, като четирикратен рали шампион и един от най-популярните български спортисти, защо решихте да се занимавате с политика?
– Първо нека тръгнем от там какво означава „политика“, какво означава самата дума, какво е значението на политиката? Това означава да се грижиш за хората. Аз лично вярвам, че всеки един спортист, всеки един актьор или човек на изкуството, дори да е под някаква форма човек, който остава отпечатък в българската история, идва един момент, в който той трябва да бъде социално отговорен човек.

Аз цял живот съм бил и съм работил в сферата на социалната отговорност. Не по задължение, а просто защото съм го искал. Всичко това идва, може би, от възпитанието, което са ми дали моите родители, от дядо и така. Дядо ми си спомням, на времето, ми каза само две неща: „Сине“, той ми казваше „Сине, искам само две неща от теб“, той много обичаше родината си, казва „Искам да не лъжеш и да не крадеш и да обичаш България, нашата родина, нищо повече“.

А как избрахте да влезете в БСП и защо точно тази партия?
– Още от много малък, някак си, тази лява идея, за която говорят, тази социална идея, аз лично вярвам, че политиката трябва да бъде насочена към хората. Хората, които са нуждаещи се. Те в България са един изключително голям процент. Именно тук започваме да говорим за частта на социалните неравенства.

БСП е лява партия с леви убеждения и с лява идеология. Тук съм категоричен, че лично според мен, това, от което България има нужда, са ляво мислещи хора и така наречената лява политика. Именно за да спрат да съществуват така наречените социални неравенства.

Много хора причисляват БСП като по-дясна от ГЕРБ, както и като консервативна. Можете ли да определите БСП като отчасти консервативна партия?
– Веднага мога да оборя това твърдение и ще Ви кажа, че БСП веднага е най-демократичната партия в България. 2016 г. , по време на 49-тия конгрес, мисля че беше, когато бе избран новия председател на партията – Корнелия Нинова, в нейната платформа беше заложено едно ново важно нещо – председателят на партията да се избира от всеки един от членовете.

Нали сами разбирате една стъпка от вот 800 човека изведнъж да прерасне на 60 000 – 70 000 души с право на избор. Това е доказателство, че БСП е категорично най-демократичната партия в България. Това явление досега не се е случвало в политическата история, да може всеки един от членовете на една партия, да избира своя председател.

Планирате ли да продължите със състезанията, ако станете народен представител?
– Не. Много бих Искал. Много бих искал, може би някога във времето за 1-2 състезания, така за удоволствие, но смятам, че моят фокус трябва да бъде насочен към това за което хората са си дали гласа, а реално те ще си дадат гласа да се доверят, да разчитат, че някой ще стане пред тях, зад тях и ще защитава техните интереси и нужди.

Какви са вашите цели в парламента и за какво ще се бори БСП и по-специално – Вие?
– Хората ме познават през спорта. Един спортист в България никога не може да се изхранва сам и то не от дейността си в професионалната и спортната дейност. Цял живот, паралелно с автомобилния спорт аз съм се занимавал с транспорт и логистика, като през последните 10 години съм начело на една от най-големите международни компания, свързани с транспорта и логистиката и с представителство в България.

С кои партии смятате, че можете да намерите общ език и да се коалирате?
– На този въпрос към този момент никой не може да даде отговор със сигурност. Коалиции в момента няма как да се обсъждат. Плюс това, доколкото така стана ясно, установихме, че най-вероятно ще се допитаме и до нашите членове.

Пак се връщаме към онази демократичност на 60 000 души. Много хора имат различно мнение, много хора имат различна информация и за миналото, и за настоящето, и за бъдещето и е хубаво тази информация да се консолидира в една обща рамка, идеите и те и да се вземе най-доброто решение. Знаете ли защо? Защото едно подобно действие обединява страшно много хора.

ЛГБТ въпросите все повече настъпват в нашето общество. Какво е отношението на БСП за половата идентичност и еднополовите бракове?
– Ние тук сме дали категорично становище, че ме против. Против сме, защото бихме желали да запазим своите ценности, своят морал, своята историческа памет и идентичност. Говорейки за семейство, искаме да запазим позициите на родителите. Майка, татко, син, дъщеря, баба, дядо – това е.

Кой смятате е най-големият успех на БСП за вече почти свършилия мандат и кой най-големият провал?
– Изтичащият мандат на правителството аз го отчитам като един основен провал, но не за БСП – за самото правителство. БСП имаше ангажимент към своите избиратели – това да бъде така наречената конструктивна опозиция.

Конструктивна опозиция означава не да бъде против всяко едно предложение, а когато е против да мотивира становището си и то по начин, по който хората трябва да го разберат. Това направи БСП. Не знам дали е успех или неуспех, но това беше ангажиментът, който ние бяхме поели пред хората и успешно го държим.

Очаквате ли фотофиниш между БСП и ГЕРБ?
– Не! Очаквам победа на БСП! Вярвам, че надали има човек, въпреки цялата спекулация в социалните мрежи и дигиталното пространство, надали има човек, който не вижда каква е заобикалящата ни действителност. Аз лично вярвам, че БСП не само ще бъде първа политическа сила и ще спечели тези избори, но ще ги спечели с един резултат, с доста голяма преднина. Почти няма човек, който аз да срещна на улицата и да го попитам дали ще гласува за ГЕРБ и той да каже „Да“.

Определяте ли демокрацията като лява политика?
– Демокрацията не е дума, която трябва да бъде сравненa с ляво или с дясно, или с центристкото и радикалното. Демокрацията означава правото на достъп. Правото човек да изкаже своето мнение свободно пред когото пожелае. Това означава демокрацията.

Интервю на Любомир Цанев, Trendy News

Хареса ли ви публикацията?

Натиснете на звезда за да ни оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласували:

Все още няма добавен рейтинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *